OBRAĆANJE MINISTRA POLICIJE SRBIJE

Stefanović: Policija se ponašala mirno i uzdržano, trpjela je da je gađaju bakljama i kamenicama

"Pripadnici policije su bili izloženi pokušaju linča a niko nema suštinsko objašnjenje zašto, osim da neko nasiljem, mimo volje naroda, dođe na vlast", rekao je ministar

11784 pregleda 24 reakcija 20 komentar(a)
Stefanović, Foto: Beta/AP
Stefanović, Foto: Beta/AP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da je u više gradova Srbije večeras došlo do "potpunog, ogoljenog nasilja" u kojem je, po njegovim riječima, povrijeđeno 10 policajaca, medju kojima i jedan teško sa prelomima obje noge.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se policija ponašala "potpuno mirno i uzdržano" tokom večerašnjih protesta i da je trpjela da je gađaju bakljama i kamenicama teškim i po 2-3 kilograma.

"Pripadnici policije su bili izloženi pokušaju linča a niko nema suštinsko objašnjenje zašto, osim da neko nasiljem, mimo volje naroda, dođe na vlast", rekao je ministar.

Kazao je da je policija krenula da interveniše "kad su im životi bili u opasnosti i kad su krenuli da ih tuku lopatama i ogradama".

"U Novom Sadu je jedno lice gađalo policiju Molotovljevim koktelom i to lice je privedeno", rekao je Stefanović i dodao da je policija povratila kontrolu nad cijelim prostorom na kom su održavane "nasilne demonstracije".

Po njegovim riječima, biće priveden svako ko je pokušao da napadne i fizički ugrozi policajce i druge građane i da uništava imovinu.

"Najvećem broju privedenih određeno je zadržavanje do 48 časova. Tražim od nadležnih tužilaštava da rade svoj posao, samo ih molim da te postupke, u skladu sa zakonom, odrade najbrže moguće da građani vide da pravna država u Srbiji funkcioniše", rekao je ministar.

Naveo je i da je najviše tuča bilo među samim demonstrantima i da su oni i na društvenim mrežama objavljivali "ko je koga tukao i šta mu zamjera".

Ministar je dodao da će bezbjednosni aparat Srbije pažljivo analizirati pojave koje po njegovim riječima, ukazuju da postoje elementi stranog faktora u organizaciji dijela demonstracija.

"Danas je najteži dan za moju porodicu jer sam sahranio oca ali Srbija neće nikad izgubiti od nasilnika", dodao je Stefanović i najavio da će policija tokom noći i narednih dana zadržati snažne patrole u Beogradu i svuda gdje bude potrebno.