Zaštitnik građana Srbije: Policija nije koristila prekomjernu silu, za pojedinačne slučajeve pokrenuta kontrola

U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povrijeđena i članica tima Zaštitnika građana", naveo je Zaštitnik

3707 pregleda 4 komentar(a)
Zaštitnik građana Srbije, Zoran Pašalić, Foto: BETAPHOTO
Zaštitnik građana Srbije, Zoran Pašalić, Foto: BETAPHOTO

Zaštitnik građana Srbije saopštio je danas da je utvrđeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u srijedu u centru Beograda da policija nije koristila prekomjernu silu prema učesnicima.

U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je prekomjerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Po informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek pošto su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik dodaje da su članovi njegovih timova bili očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će, kako navodi, on ispitati, a bili su i svjedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani, a da su do krajnjih granica uzdržano reagovali na te napade.

"U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povrijeđena i članica tima Zaštitnika građana", naveo je on.

Po navodima u saopštenju, jedan od timova Zaštitnika građana bio je svjedok da je kod nekolicine privedenih učesnika protesta u džepovima nađen suzavac.

"Ombudsman nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnjeg javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično djelo se terete", piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je nadležne organe "pozvao na uzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja", a građane da se "uzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine".

Bonus video: