Dačić: Vučić oštro odbio predlog o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su danas poslije podne počeli dvodnevne pregovore u Bijeloj kući u Vašingtonu.

14935 pregleda 8 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je dobio informaciju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Bijeloj kući oštro odbio predlog koji je podrazumijevao uzajamno priznanje Srbije i Kosova.

"Tačno je da je papir sa svim predlozima (koji su se pojavili u medijima), između ostalog i sa tačkom 10 (koja podrazumijeva uzajamno priznanje), bio na pregovaračkom stolu (u Bijeloj kući). Dobio sam informaciju da je Vučić na vrlo brutalan način odbio tačku 10, rekao da je za Srbiju to neprihvatljivo i da će se ponašati u skladu s Ustavom Srbije", rekao je Dačić na televiziji Pink.

Dačić je kazao da papir s tim tekstom "nikad nije predočen delegaciji" Srbije i ocijenio da je u pitanju pokušaj da se prošire teme sastanka u Vašingtonu, pošto se "pričalo da će ekonomija biti na dnevnom redu".

Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su danas poslije podne počeli dvodnevne pregovore u Bijeloj kući u Vašingtonu.

Domaćini sastanka su specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel i savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajan.

Mediji u Srbiji su ranije danas javili da je Vučiću stavljen na sto papir sa priznanjem Kosova.

To je potvrdio i ministar finansija Srbije, Siniša Mali.

Nakon toga je portal Nova.rs objavio da je specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Ričard Grenel demantovao navode pojedinih medija, ali i Malog, da je predsjedniku Srbije uručen papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen je danas rekao da su razgovori Beograda i Prištine u Bijeloj kući bili usredsređeni na jačanje ekonomskih veza i ekonomsku normalizaciju.

Bonus video: