"POSTIGNUT NAPREDAK"

Hoti: Ni oko čega se ne slažemo, sve dok se ne dogovorimo o konačnom sporazumu

Poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Hoti je rekao da će i dalje važiti "princip da neće biti dogovora, sve dok se ne usaglasi konačni sporazum" koji bi trebalo da donese uzajamno priznanje

10015 pregleda 2 komentar(a)
Hoti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Foto: BETAPHOTO
Hoti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Foto: BETAPHOTO

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je danas u Briselu postignut napredak u "izradi konačnog sporazuma" s Beogradom koji bi trebalo da bude pravno obavezujući.

Poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Hoti je rekao da će i dalje važiti "princip da neće biti dogovora, sve dok se ne usaglasi konačni sporazum" koji bi trebalo da donese uzajamno priznanje.

"U skladu sa obavezama koje smo dobili sa samita u Parizu od kancelarke Merkel i predsjednika Makrona, da bismo počeli proces dijaloga, danas je održan drugi sastanak na visokom nivou sa srpskom stranom kako bi se radilo na opštem, konačnom, pravno obavezujućem sporazumu o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja", kazao je Hoti.

Kosovski premijer je istakao da je njegova delegacija u Briselu pokazala konstruktivnost i da je "spremna da ide naprijed".

"Želio bih da zahvalim gospodinu Borelu i gospodinu Lajčaku i radu naša dva tima na usklađivanju stavova. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je postignut napredak u izradi konačnog sporazuma između dvije zemlje o potpunoj normalizaciji odnosa", kazao je on.

Hoti je rekao da će se nastaviti sa drugim sastancima, s drugim temama koje treba rješavati.

"Sve o čemu se razgovara, djelovi su konačnog sporazuma, uvijek primjenjujući princip da se ni oko čega (pojedinačnog) ne slažemo, sve dok se ne dogovorimo o konačnom sporazumu", rekao je Hoti novinarima u Briselu.

Upitan o reakciji EU na najavu otvaranja ambasade Kosova u Jerusalemu, Hoti je rekao da se o tome nije razgovaralo, "to nije bila tema ovog sastanka".

"Naša perspektiva je evropska, ujedinjena Evropa. Nemamo drugog načina, moramo naporno da radimo sa EU", rekao je Hoti.

Premijer Kosova je rekao da "dogovor postignut (prole nedjelje) u Vašingtonu i priznanje (Kosova) od Izraela, važni su koraci u konsolidaciji državnosti u međunarodnoj areni.

"Radićemo zajedno. Zajedno sa EU i SAD radimo na jačanju kosovske državnosti", kazao je on.

Preporučujemo za Vas