Albanija bila domaćin prvog Balkanskog foruma protiv antisemitizma

Premijer Edi Rama je označio antisemitizam kao "prijetnju našoj civilizaciji"

2156 pregleda 0 komentar(a)
Rama, Foto: Shutterstock
Rama, Foto: Shutterstock

Albanija je danas bila domaćin prvog Balkanskog foruma protiv antisemitizma, koji je okupio poslanike i zvaničnike iz regiona i šire u cilju da se stvori ujedinjeni front u borbi protiv tog fenomena.

Učesnik tog događaja održanog onlajn zbog pandemije koronavirusa, premijer Albanije Edi Rama, označio je antisemitizam "kao prijetnju našoj civilizaciji", prenio je AP.

"Potrebno je da nastavimo i borimo se protiv svakog oblika antisemitizma, koji je prijetnja našoj sopstvenoj civilizaciji… na kojoj se gradi naša sopstvena budućnost", rekao je Rama na forumu koji je organizovao Parlament Albanije zajedno sa Pokretom za borbu protiv antisemitizma sa sjedištem u Njujorku i Jevrejskom agencijom Izraela.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je pohvalio nedavno jednoglasno usvajanje definicije antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA) u Parlamentu Albanije koja opisuje govor mržnje i druge akte diskriminacije protiv jevrejskog naroda ili države, njihove imovine i verskih objekata.

Pokret za borbu antisemitizma je usvajanje te definicije označio kao prekretnicu i pozvao i druge zemlje da se pridruže, a taj poziv je uputio i Pompeo.

Državni sekretar SAD je govorio i o heroizmu albanskog naroda koji je odbio da oda Jevreje tokom Drugog svjetskog rata, rekavši da je u toj zemlji po završetku tog rata živjelo više Jevreja nego prije.

"Hajde da i dalje nastojimo da osiguramo da ljudi svih vjera mogu živjeti i prosperirati jedni pored drugih u miru", rekao je Pompeo.

Albanija se ponosi time što je tokom Drugog svjetskog rata bila jedina zemlja u kojoj Jevreji nisu ubijani ili predavani nacistima i time što se njihov broj povećao sa 600 prije rata na više od 2.000 do kraja, rečeno je na forumu.

Albanci su štitili jevrejske građane i pomagali drugima koji su pobjegli iz Njemačke, Austrije i drugih zemalja, skrivajući ih ili ih krijumčareći, navodi AP.

Njemačke snage su držale Albaniju pod okupacijom od septembra 1943. do novembra 1944.kada su ih potisnuli lokalni partizani.

Mala jevrejska zajednica koja je živjela u Albaniji iselila se u Izrael poslije pada komunističkog režima 1991. godine i danas u Albaniji živi samo 50 Jevreja. Cilj današnjeg foruma, u kome su učestvovali predstavnici SAD, UN, EU, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Italije, Njemačke, Velike Britanije i Izraela, je da se sarađuje u stvaranju boljeg i tolerantnijeg društva za buduće generacije.

Bonus video: