blokiranje usvajanja novog evropskog budžetskog okvira

Orban i Moravjecki najavili veto: Moguće negativne posljedice za investicije u Zapadni Balkan

Ukoliko dođe do veta, to bi moglo imati negativne posljedice za investicije u Zapadni Balkan, s obzirom na to da je novac za njega uslovljen usvajanjem evropskog budžeta

2688 pregleda 0 komentar(a)
Moravjecki i Orban, Foto: Reuters
Moravjecki i Orban, Foto: Reuters

Zapadni Balkan mogao bi da ostane bez sredstava za evropski investicioni paket ako dođe do blokiranja usvajanja novog evropskog budžetskog okvira za period od naredne do 2027. godinu.

Mađarski premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki najavili su ulaganje veta na Predlog budžeta EU za period od naredne do 2027. ako uslov za dobijanje sredstava iz budžeta bude vezan za poštovanje vladavine prava, prenosi Capital.ba.

Orban smatra da bi takvo uslovljavanje bilo miješanje u unutrašnje stvari Mađarske, te je zbog toga najavio da neće dozvoliti usvajanje budžeta.

On je u pismu njemačkom predsjedništvu EU naveo da je mađarski pravni sistem prošao sve kontrole i da je Mađarska u potpunosti sarađivala u vezi s procedurama koje je Brisel pokrenuo kad je u pitanju pravni sistem u toj zemlji. Orban je rekao da Mađarska neće imati drugog izbora osim da uloži veto, ako se ne uzmu u obzir napori koje ulaže. Moravjecki je saopštio da Poljska ne može da prihvati taj uslov zato što je, kako je rekao, politički motivisan, a primjenjivao bi se arbitrarno.

On smatra da bi takva formulacija značila uvođenje duplih standarda i podsjeća da tako formulisan uslov nije bio u predlogu koji su lideri EU prihvatili u julu.

Ukoliko dođe do veta, to bi moglo imati negativne posljedice za investicije u Zapadni Balkan, s obzirom na to da je novac za njega uslovljen usvajanjem evropskog budžeta.

Ukoliko dođe do problema s njegovim usvajanjem, neće biti novca za devet milijardi eura iz novog paketa za proširenje Evropske komisije (EK). Na sajtu EK se navodi da će devet milijardi eura grantova za Zapadni Balkan biti uslovljeno usvajanjem narednog višegodišnjeg budžetskog okvira EU za period od naredne do 2027. godina.

Uz ovih devet milijardi, predviđena je mobilizacija dodatnih 20 milijardi kroz projekte javno-privatnih partnerstava. “EU planira da pruži garancije kako bi smanjile teret finansiranja za javne i privatne investitore, kako bi se smanjio rizik za investitore. Podrška garantnom fondu ima potencijal da mobiliše 20 milijardi eura“, navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas