Vučić: Ako NATO ne reaguje na nasilje, već sam rekao da neće biti pogroma, nove Oluje ili Bljeska

On je pozvao Evropsku uniju (EU) da utiče na Prištinu da bez odlaganja ukine presudu na dvije godine zatvora poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, jer to smatra sljedećim mogućim razlogom za veliku krizu

19447 pregleda 153 reakcija 62 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 21.09.2021. 13:10h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da će Beograd zatražiti od Brisela hitan odgovor da li i dalje postoji Briselski sporazum u pravnom prometu ili to više nije slučaj, kao i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

"U narednih mjesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati", rekao je Vučić.

On je pozvao Evropsku uniju (EU) da utiče na Prištinu da bez odlaganja ukine presudu na dvije godine zatvora poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, jer to smatra sljedećim mogućim razlogom za veliku krizu.

"Ili će ukinuti tu presudu ili smo dobro razumjeli da Priština ima dozvolu za iseljavanje Srba sa Kosova. I u skladu sa tim ćemo reagovati", rekao je on.

Vučić je rekao da smatra neprimjerenim izjave iz međunarodne zajednice u kojima se izjednačava krivica Beograda i Prištine i dodao da će Srbija biti uvijek spremna za dijalog ali da neće prihvatati politiku svršenog čina i kriminalnih akcija.

On je rekao da je odbio predlog EU koji je predstavljen kao kompromisno rješenje jer smatra da bi njegovo prihvatanje unižavalo Srbiju.

"Razgovarali smo i o situaciji na Kosovu i Metohiji poslije kriminalne akcije prištinskog režima i šestog upada na sjever Kosova i Metohije, uz korišćenje oklopnih vozila i dugih cijevi i maltretiranje lokalnog stanovništva. Došli smo do zaključka da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu", rekao je on.

Vučić je rekao da je jedino rješenje povlačenje svih trupa sa sjevera Kosova i povratak na predjašnje stanje.

Savjet za nacionalnu bezbjednost je sagledao i stanje u Vojsci Srbije i sistemu bezbjednosti, a Vučić je rekao da je veoma zadovoljan i stanje borbene gotovosti, morala i motivisanosti pripadnika vojske da unaprijede kapacitete.

Vučić je izjavio i da će Beograd ostaviti "neko vrijeme" vlastima u Prištini da promijene "svoje loše odluke" a da će u slučaju da to ne učine, donijeti mjere u cilju zaštite interesa Srbije.

On je rekao da je o stavu Beograda obavijestio predstavnike Kvinte i EU.

"Na sjednici je bilo mnogo predloga za dodatne mere u cilju zaštite interesa Srbije. Razmotrićemo te mjere narednih dana ali želimo da ostavimo neko vrijeme nekima u Prištini da promijene svoje loše odluke, a ako to ne budu željeli, mi ćemo donositi mjere o čemu sam obavijestio i predstavnike Kvinte i EU", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Ponovio je da je suština zahtjeva Beograda da se poštuje Briselski sporazum.

"Srbija neće da prihvati politiku svršenog čina u kojoj će nas dovesti do toga da nečija kriminalna akcija dobije legitimitet. Da dobijete pečat Srbije na to, nećete. Oni mogu da pokušaju silom ali na fizičko nasilje mora da reaguje NATO, a ako NATO to ne učini, već sam rekao da neće biti pogroma kao 2004. godine niti nove Oluje ili Bljeska", kazao je predsjednik Srbije.

Dodao je da će Beograd "pronaći" rješenja za snabdijevanje Srba na sjeveru Kosova.

"Osnovnih namirnica će biti dovoljno da mogu relativno normalno da žive", naveo je Vučić.

Bonus video: