Brnabić: Nema euforije zbog poziva na Samit, primjer koji govori o licemjerju i besmislu kritika

Brnabić učestvuje na 41. zasijedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu, odakle je poručila da je u svojim govorima istakla važnost zaštite kulturno istorijske i vjerske baštine i izrazila zahvalnost što je Unesko zaštitio četiri "dragulja" (Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku), ali i da postoje stotine manastira koji su na udaru svakog dana, a nisu zaštićeni

4243 pregleda 1 komentar(a)
Brnabić, Foto: Reuters
Brnabić, Foto: Reuters

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je poziv Srbiji da učestvuje na američkom Samitu za demokratiju dobra vijest, ali je naglasila da "kao što nije bilo tragično kad su pričali da Srbija nije pozvana, tako ni sada nema razloga za euforiju".

Premijerka je za RTS rekla da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu učestvovati onlajn i istakla da je ova situacija "primjer koji govori o licemjerju i besmislu kritika u zemlji i regionu" te da je ta kritika obesmišljena.

Brnabić učestvuje na 41. zasijedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu, odakle je poručila da je u svojim govorima istakla važnost zaštite kulturno istorijske i vjerske baštine i izrazila zahvalnost što je Unesko zaštitio četiri "dragulja" (Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku), ali i da postoje stotine manastira koji su na udaru svakog dana, a nisu zaštićeni.

Istakla je da je druga važna stvar podrška da Kosovo ne može da bude članica, što znači depolitizaciju Uneska.

"I treća važna stvar je nauka, i Srbija je prepoznata kao zemlja koja mnogo ulaže u nauku, a u septembru 2022. godine Beograd će biti centar Uneska za nauku i održivi razvoj", rekla je Brnabić.

Upitana da prokomentariše vijest da je Srbija pala na 14. mjesto po broju zaraženih od korone na 100.000 stanovnika, Brnabić je ponovila apel građanima da se vakcinišu.

Ona je najavila da će sljedeće nedjelje biti održana sjednica Kriznog štaba o novim mjerama, ali da je do sada rezultate dala pojačana vakcinacija.

Bonus video: