šef delegacije eu u srbiji poručio

Žiofre: Otvaranje Klastera 4 povećava fokus na ekološka pitanja u Srbiji, evropski standardi moraju ući u pravni sistem

On je dodao da je klaster otvoren jer je primijećen napredak u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije, što su države članice prepoznale i nagradile

1426 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas u Beogradu da će otvaranje Klastera četiri u pregovorima o pristupanju EU povećati fokus Unije na ekološka pitanja u Srbiji.

Otvoren je Klaster četiri - Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja - 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

"Otvaranje znači da ćemo sada početi pregovore o ovim važnim temama povezanim sa zaštitom životne sredine, energijom, pričaćemo o dekarbonizaciji, promovisanju cirkularne ekonomije. Povećaćemo standarde za zaštitu životne sredine, voda, zemlje, vazduha, što je veoma važno građanima Srbije i zbog toga je ovo za njih dobra vest. Ima puno posla da se odradi i zato će EU podržavati Srbiju, prije svega finansijski. Povećaćemo fokus na pitanja životne sredine i energije narednih godina", rekao je Žiofre novinarima uoči panela na temu predsjedavanja EU "Od Slovenije do Francuske".

On je dodao da je klaster otvoren jer je primijećen napredak u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije, što su države članice prepoznale i nagradile.

Cilj je da Evropa do 2050. godine postane prvi karbon neutralni kontinet, a kako je naveo, Srbija će morati da evropske standarde integriše u svoje političke i pravne norme.