Vučić: Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija nikad neće priznati Kosovo

Predsjednik Srbije je rekao da se o problemima koji su "bolni za naciju" mora pristupiti odgovorno - definisanjem zajedničkog cilja

4574 pregleda 9 komentar(a)
Vučić u parlamentu, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučić u parlamentu, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da Srbija "nikada" neće priznati nezavisnost Kosova.

"Zakleo sam se na Ustav Republike da Srbija nikada neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanja međunarodnog prava", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici skupštine o Kosovu, on je dodao da se "histerija" međunarodne zajednice zbog rata u Ukrajini odražava i na borbu Srbije za najvažnije državne interese.

"Državna politika je u prethodnom periodu vođena između željenog i mogućeg. S tim što su želje građana nerealne i maksimalističke, dok su nam mogućnosti veoma oskudne", kazao je on.

Vučić je dodao da se o problemima koji su "bolni za naciju" mora pristupiti odgovorno - definisanjem zajedničkog cilja.

"Narodna skupština je jedino mjesto gdje se razgovor o ovakvom pitanju (Kosovu) može voditi dubinski", kazao je Vučić.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsjednik Srbije istakao je da na Kosovu mora da se pronađe život i za Srbe i za Albance, kako je naglasio "to je zadatak koji mora da se završi da bi Srbi opstali kao narod".

"Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, mi smo dosljedno opredijeljeni za dijalog. Miran način je jedino rješenje problema, jer bi sukob bio katastrofalan za cijelu Srbiju", kazao je Vučić.

Realna politika ne počiva na mitovima

Vučić je rekao da u vezi sa Kosovom treba ponuditi realno rješenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

On je, predstavljajući izvještaj o pregovorima Prištine i Beograda Skupštini Srbije, rekao da na Kosovu, na prostoru koji je srpski i albanski, treba pronaći život za Srbe i ništa manje života za Albance i da se taj težak zadatak mora završiti da bi Srbi "opstali kao država i kao narod". "Sve drugo vodi nas ka još jednom povlačenju i gubitku i novoj dozi pustih snova koje niko nikad neće moći da ostvari", rekao je Vučić na početku predstavljanja "Izvještaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", koji se odnosi na period od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Predsjednik Srbije je rekao da realna politika ne može da počiva na fatazmagorijama i mitovima, a to znači i da sopstveni mitovi moraju biti prilagođeni razumijevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha cijelog naroda i da bez njih ne bi opstali.

"Moramo da izbjegnemo sunovrate i opasnosti koje nerijetko nismo uspijevali da izbjegnemo, da ne ginemo zaludu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i vještačku inteligenciju i pojačamo softversku industriju, i to će dati novi život našem pozitivnom mitu", rekao je Vučić.

Istakao je da je važno u politici ponuditi ono što je realno i moguće jer od dodvoravanja građanima važnije je da se uradi ono što može.

"Prostor na kojem radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i boljitak oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ukoliko bismo se služili, gotovo izvjesne", rekao je Vučić u uvodnom obraćanju.

Dodao je da kada je nešto za naciju bolno treba udružiti snage i definisati zajednički cilj zbog kojeg treba prevazići sve razlike i interese.

Bonus video: