Oslobođen hrvatski državljanin zarobljen u Ukrajini

Vjekoslav Prebeg je bio uhapšen kod Mariupolja i optužen da je, kao ukrajinski plaćenik, učestvovao u rušenju vlasti, a prijetila mu je smrtna kazna

7585 pregleda 1 komentar(a)
Vjekoslav Prebeg, Foto: Printscreen YouTube
Vjekoslav Prebeg, Foto: Printscreen YouTube

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg koga su ruske snage u aprilu zarobile u Ukrajini, oslobođen je danas i sjutra će biti u Hrvatskoj, saopštilo je večeras u Zagrebu Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

"Vlada Republike Hrvatske je, zajedno sa Službom spoljnih poslova, od prvog dana predano radila i sarađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom tokom njegove posjete Ukrajini u maju", saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je zahvalilo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na, kako se dodaje u saopštenju, saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju tog slučaja.

Hrvatski mediji prenose da je Rusija danas oslobodila deset ratnih zarobljenika, među kojima i Hrvata, i da su svi avionom već doputovali u Saudijsku Arabiju.

Prebeg je bio uhapšen kod Mariupolja i optužen da je, kao ukrajinski plaćenik, učestvovao u rušenju vlasti, a prijetila mu je smrtna kazna.

Bonus video: