Vučić: Njemačka i Britanija podržavaju protivpravne akte Kosova

Predsjednik Srbije pozvao evropske institucije i zemlje članice EU da ostanu pri "čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze"

3996 pregleda 8 komentar(a)
Vučić, Foto: Boris Pejović
Vučić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da sve "protivpravne akte" Kosova Njemačka podržava u Evropskoj uniji (EU), a Velika Britanija van EU.

"Priština ima podršku Njemaca za svaki svoj potez i oni da hoće da uslove Prištinu uvijek mogu i vizama i podrškom za energetiku, u novcu i podrškom za članstvo u Savjetu Evrope, ali jasno je da neće. Jasno je da su Njemci ti koji im pružaju podršku za sve protivpravne akte u EU, a van EU Velika Britanija", rekao je Vučić novinarima iz Srbije.

Istakao je da ne vidi kompromisno rješenje jer Priština odbija da se "ponaša racinonalno i u skladu s međunarodnim pravom" i dodao da ga to brine.

"Čeka nas veoma komplikovana situacija na Kosovu, posebno od 21. novembra, kada Albanci misle da naplaćuju kazne potpuno protivpravno u suprotnosti sa Briselskim sporazumom. To je bila glavna tema (njegovog razgovora) sa Lajčakom i Boreljom", rekao je Vučić.

Ocijenio je da premijer Kosova Aljbin Kurti jednostranim potezima želi da "suštinski protjera Srbe sa njihovih ognjišta".

EU da ostane pri stavu da Priština treba da ispuni dogovorene obaveze

Vučić je u poruci iz Pariza pozvao evropske institucije i zemlje članice EU da ostanu pri "čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze", što se, prije svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Dodao je da bi time i u praksi pokazali "navodnu privrženost nastavku dijaloga i rješavanju svih otvorenih pitanja".

Kako je naveo na Instagramu, u njegovom razgovoru sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom za EU za dijalog Beogarda i Prištine Miroslavom Lajčakom ocijenjeno je da je neophodno spustiti tenzije.

"Saglasili smo se da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rješavati probleme, na čemu Srbija uvijek insistira", napisao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o evropskom putu Srbije i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

Bonus video: