Paket podrške EU energetici zemalja Zapadnog Balkana vrijedan milijardu eura

Učesnici samita EU – Zapadni Balkan u Tirani su uoči sastanka potpisali i deklaraciju o smanjenju tarifa rominga počev od 1.oktobra 2023. godine

2891 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Evropska unija pripremila je paket podrške u sektoru energetike za zemlje Zapadnog Balkana vrijedan milijardu eura, od kojih je 500 miliona eura za hitne potrebe, dok će ostatak novca biti raspoređen u vidu kratkoročnih i srednjoročnih mjera, navodi se u dokumentima za današnji samit EU - Zapadni Balkan u Tirani.

Od 500 miliona eura za hitne mjere podrške domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima, Srbija može da računa na budžetsku podršku od 165 miliona eura, Sjeverna Makedonija i Albanija na po 80 miliona eura, Kosovo 75 miliona eura, Bosna i Hercegovina 70 miliona eura a Crna Gora na 30 miliona eura.

Kada je riječ o ostatku novca, 500 miliona eura za kratkoročne i srednjoročne programe i investicije, za Srbiju je planirano ulaganje u rekonstrukciju hidroelektrane Vlasina i vetropark Kostolac, prenosi N1.

Za Vlasinu je predviđeno 16,1 milione eura granta EU, zajam EBRD od 61,6 miliona eura, odnosno kompletna investicija je vrijedna 77,9 miliona eura, a njen završetak je planiran za 2028. godinu.

Kada je riječ o Kostolcu, grant EU je 31,2 miliona eura, KfW grant i zajam bi iznosili 81,8 miliona eura. Kompletna investicija vrijedna je 145,3 miliona eura, a predviđen datum završetka je 2024. godina.

Učesnici samita EU – Zapadni Balkan u Tirani su uoči sastanka potpisali i deklaraciju o smanjenju tarifa rominga počev od 1.oktobra 2023. godine.

Ceremoniji su pristustvovali lideri zapadnobalkanske šestorke – premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Bonus video: