Vučić: Kosovo prijavom za članstvo u EU krši Vašingtonski sporazum

Predsjednik Srbije kazao je da to što rade pojedine zemlje Evropske unije predstavlja kršenje Ugovora o EU

2688 pregleda 5 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da prištinske vlasti aplikacijom za prijem Kosova u Evropsku uniju i zvanično krše Vašingtonski sporazum.

"Na sve to dobićete odgovor večeras nakon sjednice vlade, na koju sam pozvan. Dobićete odgovore i oko naših zahtjeva vezano za Rezoluciju (Savjeta bezbjednosti UN) 1244, ali i za povlačenje priznanja kod mnogih zemalja", rekao je Vučić novinarima na srpsko-mađarskoj granici kod Segedina.

Po njegovim riječima, to što rade pojedine zemlje EU predstavlja kršenje Ugovora o EU, Člana 49, jer je, kako je dodao "uslov da biste mogli da tražite članstvo u EU, da budete evropska država".

"Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država ili ne. Da li tako misli jedna, makar bila i najveća članica EU, ili tako misle sve, ili po članstvu u UN", kazao je Vučić.

Naveo je Srbija na to navikla, ali da će morati da se bori s tim i da, "koliko god je moguće, čuva svoje državne i nacionalne interese".

Vučić se osvrnuo i na jučerašnji sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za Dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, i kazao da "postoje neke ideje (za sadašnje stanje na Kosovu), ali da će se vidjeti da li će one uspjeti ili ne".

"U svakom slučaju, situacija nije jednostavna, veoma je komplikovana. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", dodao je predsjednik Srbije.

Bonus video: