EU, SAD i KFOR izrazili zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova i pozvali na maksimalnu uzdržanost

U zajedničkoj izjavi se navodi da EU i SAD rade sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem "na pronalaženju političkog rješenja sa ciljem smanjenja tenzija i dogovora o daljim koracima u interesu stabilnosti"

9443 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Evropska unija i SAD su danas izrazili zabrinutost zbog nastavka napete situacije na sjeveru Kosova i pozvali sve na maksimalnu uzdržanost, hitno preduzimanje mjera za bezuslovnu deeskalaciju situacije i na uzdržavanje od provokacija, prijetnji i zastrašivanja.

Portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i zamjenik portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa, naveli su u zajedničkoj izjavi da EU i SAD rade sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem "na pronalaženju političkog rješenja sa ciljem smanjenja tenzija i dogovora o daljim koracima u interesu stabilnosti, bezbjednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica", objavila je Evropska služba za spoljne poslove.

"Pozdravljamo uvjeravanja od rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba koji treba da budu uhapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a bilo koji oblik nasilja je neprihvatljiv i neće biti tolerisan", piše u zajedničkoj izjavi.

SAD će, kako se navodi, podržati rad Evropske unije kroz njenu Misiju Euleks, koja će, u skladu sa dobijenim mandatom, nastaviti pažljivo da prati sve istrage i naknadne postupke radi promocije poštovanja ljudskih prava.

"Ovo naročito uključuje garancije za pravično suđenje, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu", dodaje se.

SAD i EU očekuju da Kosovo i Srbija ponovo počnu da podstiču atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit njihovih građana, navode dva portparola i dodaju da sve obaveze iz dijaloga moraju u potpunosti biti sprovedene, bez odlaganja.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je da podržava dijalog između svih strana kako bi se smirile tenzije na sjeveru zemlje, prenosi Rojters.

"Najvažnije je da svi uključeni izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu da izazovu tenzije i eskaliraju situaciju", rekao je general-major Anđelo Mikele Ristuča u saopštenju.

"Rješenja treba tražiti kroz dijalog", dodao je on.

Bonus video: