Četrnaest osoba iz Srbije uhapšeno jer su lažno prikazivali da trguju kriptovalutama

Sumnja se da su oni uz pomoć onlajn platformi i ulaganjem kriptovaluta posredstvom tri firme iz Beograda, pričinili štetu državljanima Njemačke, Kanade, Švajcarske i Australije, veću od dva miliona eura

16929 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Četrnaest osoba iz Srbije uhapšeno je u okviru međunarodne akcije protiv organizovanog kriminala, jer su lažno prikazivali da trguju kriptovalutama i oštetili veći broj ljudi iz četiri zemlje za iznos veći od dva miliona eura, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Sumnja se da su oni uz pomoć onlajn platformi i ulaganjem kriptovaluta posredstvom tri firme iz Beograda, pričinili štetu državljanima Njemačke, Kanade, Švajcarske i Australije, veću od dva miliona eura.

Na teritoriji Srbije uhapšeni su N. T. (43), G. R. (50), P. B. (40), M. P. (31), A. Š. (28), M. D. (26), I. M. (26), K. V. (30), A. D. (32), S. M. (31), U. B. (28), kao i M. C. (36), D. F. (30) i D. J. (52).

Sumnja se da su uhapšeni oštećenima lažno na tim platformama prikazivali da trguju kriptovalutama i da su za to koristili savremene tehnologije, poput programa "Voice spin".

Na taj način oni su, kako se sumnja, omogućili da se lažno predstave podaci na fiktivnim platformama kako bi korisnici bili dovedeni u zabludu da je riječ o legalnoj trgovini, iako trgovine nije ni bilo.

Oštećeni su ulagali kriptovalute na platforme, dok su uhapšeni, kako se sumnja, vršili transakcije s tim kriptovalutama da bi sakrili izvor porijekla prevare.

Od osumnjičenih su privremeno oduzeta tri "kripto-novčanika", dva stana, tri automobila, informatička oprema, 42.150 eura i 95.000 dinara.

Određeno im je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pored državljana Srbije, identifikovani su i počinioci u Bugarskoj, Estoniji i na Kipru.

Bonus video: