SSP: Tužilaštvo da pokrene postupak, Šapić da podnese ostavku i izvini se građanima

SSP je pozvao i povjerenicu Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd Anu Brnabić da se izjasni da li je za SNS prihvatiljivo da se iz kabineta gradonačelnika nudi "namještanje" tendera

4427 pregleda 5 komentar(a)
Popović, Foto: Screenshot/Youtube
Popović, Foto: Screenshot/Youtube

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da tužilaštvo pokrene postupak, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podnese ostavku i uputi izvinjenje građanima, jer je kako su naveli, njegov šef kabineta nudio namještanje tendera kompaniji Kentakart.

Predsjednica beogradskog SSP-a Mila Popović u saopštenju je navela da SSP traži da tužilaštvo pokrene postupak povodom navoda BIRN-a da posjeduje snimke na kojima se čuje kako šef kabineta gradonačelnika nudi predstavnicima Kenkarta posao na novom tenderu ukoliko prihvate sporazumni raskid ugovora za javni prevoz u Beogradu.

"Jasno je da šef kabineta nije na svoju ruku vodio pregovore i nudio Kenkartu drugi posao kao kompenzaciju, suprotno zakonu o javnim nabavkama - to je mogao samo uz saglasnost, ili po nalogu Šapića", kazala je Popović i dodala da se "u svakom pristojnoj zemlji poslije ovakvog skandala momentalno podnosi ostavka na javnu funkciju".

Ona je ocijenila i da to znači kraj političke karijere i krivičnu odgovornost, te da bi svi odgovorni "nakon ovakvih javno objelodanjenih dokaza bili na dnevnom redu odmah ujutru za samostalne i nezavisne istražne organe".

SSP je pozvao i povjerenicu Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd Anu Brnabić da se izjasni da li je za SNS prihvatiljivo da se iz kabineta gradonačelnika nudi "namještanje" tendera.

Balkanska istraživačka mreža Srbije (BIRN) objavila je da audio snimci pokazuju da je šef kabinet Šapića nudio turskoj kompaniji Kentkart, zaduženoj za sistem naplate karata u gradskom prevozu, novi posao na namještenom tenderu ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Miketić: Šapić odgovoran za ugovor sa Kenkartom, sada bi da se izvuče nuđenjem koruptivnih dilova ispod stola i sve dublje propada

Predstavnik stranke Zajedno Đorđe Miketić ocijenio je danas da je neophodno što prije raspisati izbore u Beogradu, zbog dešavanja sa javnim prevozom i firmom Kentkart.

Miketić je u saopštenju naveo da je "Šapić odgovoran za ugovor sa Kentkartom", te ocijenio da bi "sada da se izvuče nuđenjem "koruptivnih dilova ispod stola i sve dublje propada".

Zapitao je i zašto se Šapić "tek sada" sjetio da je ugovor grada sa Kentkartom izuzetno štetan i "nasilnim raskidanjem" ugovora dovodi do situacije da će svi plaćati penale tog raskida.

"Jednostavan je odgovor, njemu treba par populističkih mjera na kratak rok kao što su pojeftinjenje karte i besplatan prevoz za školarce, novo zapošljavanje partijskih kadrova...jer ga jedino zanimaju skorašnji izbori u Beogradu", kazao je Miketić.

Prema njegovim riječima, Šapića šteta koju čini gradu i građanima ne zanima, jer dok penali budu stigli na naplatu, neće biti na mjestu gradonačelnika.

"Kentakartu je nuđena direktna pogodba za nekakav novi unosan a sumnjiv posao što je međunarondni presedan i sramota koja će dugo još pratiti gradonačelnika, ali i sve Beograđane", rekao je on..

Bonus video: