Memorijalni centar Srebrenica: Dodik uvrijedio žrtve ustaškog režima, gazi po žrtvama Srebrenice i negira genocid

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je naveo da su predstavnice udruženja "Majke Srebrenice" i predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica ove godine bili u Jasenovcu, gdje su se poklonili žrtvama tog zloglasnog logora

5164 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Memorijalni centar Srebrenica je saopštio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svojim pristupom i govorom na Danu sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovca uvrijedio sve srpske, jevrejske, romske i druge žrtve ustaškog režima.

"Umjesto da ovaj dan bude prilika za sjećanje na nevine žrtve Jasenovca, Milorad Dodik je mikrofon iskoristio da gazi po žrtvama Srebrenice i negira genocid. To najviše govori o njegovom odnosu prema sjećanju na Jasenovac", izjavio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, prenijeli su sarajevski mediji.

On je naveo da su predstavnice udruženja "Majke Srebrenice" i predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica ove godine bili u Jasenovcu, gdje su se poklonili žrtvama tog zloglasnog logora.

Prema njegovim riječima, "Bošnjaci su učinili sve da međuetnički dijalog o prošlosti zaživi, fokusiran na činjenice i žrtve".

"Nas na tom putu neće pokolebati pojedinci, poput Milorada Dodika. Izazivajte nas, ali se mi nećemo odazvati. Sram vas bilo što uporno politizujete srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata, umjesto da nam to budu zajedničke lekcije za generacije koje dolaze", naglasio je Suljagić.

Ocijenio je da pojedinci "ne znaju ni da zaćute na dan sjećanja na žrtve svog naroda".

"Milorade, izaberi barem Dan sjećanja na Jasenovac da zaćutiš i odaš poštu nevinim žrtvama", zaključio je Suljagić.

Dodik je danas na obijležavanju Dana sjećanja na jasenovačke žrtve održao govor u kojem je negirao genocid u Srebrenici, najavio samostalnost RS i njeno ujedinjenje sa Srbijom i iznio niz teških optužbi na račun zapadnih međunarodnih predstavnika u BiH.

Bonus video: