Vučić: Dječak će biti smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju, privedena i majka

Vučić je rekao da dječak nikada nikome nije prijetio i da je planirao da baci molotovljeve koktele kako bi spriječio ulaz bilo kome drugom sa strane dok ne obavi svoj monstruozni posao. Međutim, uplašio se kod prvog molotovljevog koktela i zato je odustao od toga

28981 pregleda 15 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Ažurirano: 03.05.2023. 19:34h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas, zbog višestrukog ubistva u beogradskog školi "Vladislav Ribnikar" jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji Srbije, prenosi agencija Beta.

On je na konferenciji za novinare izrazio saučešće članovima porodice ubijenih, te naglasio da je Srbija danas, "nažalost, u tuzi ujedinjena".

"Ta tuga je tolika da ne pamtimo veću", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, i kada je Srbija tako ujedinjena, mora da se traže i da se sagledavaju uzroci i odgovornost svakog.

"Moramo da tražimo rješenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, neočekivano, i da ne kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najljepše i najbolje, ali živimo u takvom svijetu gdje je moguće govoriti o tome da se broj takvih incidenata, užasnih i najtežih, tih tragedija smanjuje".

Vučić je rekao da se dječak ovog trenutka nalazi na posebnom mjestu.

"Biće smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, nepropisno čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, uhapšen. Privedena je i majka", rekao je Vučić, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu je ranije danas saopštilo da učenik sedmog razreda beogradske Osnovne škole (OŠ) "Vladislav Ribnikar", K. K. (13), koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbjeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo - teška djela protiv opšte sigurnosti.

Čista biografija oca, uzoran ljekar

Vučić je rekao da je biografija oca dječaka čista, da je riječ o uzornom ljekaru.

Rekao je i da dječak nikada nikome nije prijetio i da je planirao da baci molotovljeve koktele kako bi spriječio ulaz bilo kome drugom sa strane dok ne obavi svoj monstruozni posao. Međutim, uplašio se kod prvog molotovljevog koktela i zato je odustao od toga.

"Jedna od novih mjera će biti da imamo još više policajaca u školama"

Predsjednik Srbije je naveo da će jedna od mjera biti da u školama bude još veći broj policajaca koji će se brinuti o bezbjednosti.

Naveo je da ovo "nije pitanje vlasti i opozicije, već cijelog društva".

"Hoćemo li da budemo dovoljno ujedinjeni da priznamo sopstvene greške, da pokušamo da djecu vratimo sportu, da ih malo odmaknemo od telefona i interneta", rekao je Vučić.

Na navode da su određene televizije odgovorne za današnji tragični događaj, Vučić je prokomentarisao da djeca danas i ne gledaju televiziju i da su po cio dan na internetu.

"Predložiću Vladi da razmotri snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina"

Predsjednik Srbije je predložio da se u naredne dvije godine uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Dodao je da predlaže i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se oružje čuva odvojeno od municije.

Predložio je i da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i da li maloljetnici imaju pristup njima, što već stoji u zakonima.

Istakao je da predlaže i propisivanje krivičnopravne odgovornosti svima koji omoguće maloljetnim licima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem.

Vučić je naveo da kao predsjednik Vladi predlaže da razmotre snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloljetnika sa 14 na 12 godina, što će, kako je naveo, biti nešto oko čega će se "lomiti koplja".

"Nemoguće da niko ne odgovara"

Vučić je izjavio da je “nemoguće da niko ne odgovara“ za pucnjavu i da to “neće proći tek tako“.

“Postoji tu krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, ali ne bih ja o tome, to je za MUP. Ali pošto mi Srbi uvijek tražimo krivca i krv, ne preispitujući sebe gdje smo to svi pogriješili, i šta kod sebe treba da mijenjamo, pa nas to nekako dovodi do pogrešnih zaključaka“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je zbog toga predložio 10 mjera, i da će biti dobro "ako i pet bude usvojeno“.

Istakao je da bi bilo drugačije da je zločin "počinio neko ko ima 50 ili više godina, jer bi onda moglo da se kaže da je mnogo gledao rijalitije“, ali da je ovdje riječ o djetetu.

“Djeca ne gledaju televiziju. To njih ne interesuje, to je uređaj koji je za njih ukras za kuću. Nama su najpopularnije grupe koje pričaju o ubistvima i glupostima. Kad kažem nama, nije to samo kod nas, toga imate svake nedjelje u drugim zemljama, SAD, Rusiji, Novom Zelandu, i drugim zemljama", rekao je Vučić.

On je naveo da "smo postali dio globalnog svijeta", i to "ne samo u dobrim, već i u najgorim stvarima", pa da zato "treba da se preispitamo šta i kako“.

Bonus video: