Grujičić: Troje povrijeđenih kod Mladenovca i dvoje iz osnovne škole u kritičnom stanju

Ministarka je navela da će dvoje dječjih neuropsihijatara i dva psihijatra za odrasle danas biti u školi "Vladislav Ribnikar" od 10 do 15 časova, kako bi razgovarali sa roditeljima, đacima i nastavnicima i dodala da mogu da ostanu i duže ukoliko bude bilo potrebe

6298 pregleda 1 komentar(a)
Grujičić, Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Grujičić, Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je jutros da su tri osobe povrijeđene iz vatrenog oružja kod Mladenovca u kritičnom stanju, kao i dvoje đaka povrijeđenih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Grujičić je za TV Prva rekla da su ostali povrijeđeni stabilnije, da su neki od njih već pušteni kući i da će neki biti pušteni uskoro, ali i da dvoje povrijeđenih u školi očekuju ortopedske operacije sljedeće nedjelje.

Ona je navela da će dvoje dječjih neuropsihijatara i dva psihijatra za odrasle danas biti u školi "Vladislav Ribnikar" od 10 do 15 časova, kako bi razgovarali sa roditeljima, đacima i nastavnicima i dodala da mogu da ostanu i duže ukoliko bude bilo potrebe.

Ministarka je kazala da u ovom trenutku ne može govoriti o ocjenama šta je dovelo do tih napada, već da treba sačekati mišljenje struke.

"Struka će doći i do razloga što se desilo i kako se desilo i šta možemo učiniti. Daće struka predlog šta treba učiniti da se to više ne ponovi", rekla je Grujičić.

Ona je navela da su ministarstva zdravlja i prosvjete "prilično odmakli" u osnivanju mobilnih timova psihologa, psihijatara, pedagoga, koji bi iši po školama i koji bi se bavili vršnjačkim nasiljem, bolestima zavisnosti, igricama, internetom i drugim temama, kao i da se na tome radi već više od mjesec dana.

"Ispalo je dobro što smo krenuli ranije, vidjeći da se nešto dešava, ali nije ovo samo kod nas, u cijelom svijetu je. Mi smo u posebnoj situaciji, pošto 30 godina, od devedesetih su žive generacije koje pamte i sankcije i rat i lažne vijesti po novinama o čitavom jednom narodu, i 1999. i posljedice bombardovanja", kazala je ministarka.

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio je u srijedu osam učenika i radnika obezbjeđenja te škole, a povrijedio još šest đaka i nastavnicu. U selima kod Mladenovca, 21-godišnji mladić je u petak ubio osam osoba i povrijedio 14.

Bonus video: