Obilna kiša: Djelovi Hrvatske bore se s poplavama

Mediji prenose da trenutno rastu vodostojavi Une, Save i Kupe

9088 pregleda 2 komentar(a)
Poplave u Obrovcu, Foto: Reuters
Poplave u Obrovcu, Foto: Reuters

Obilna kiša posljednjih dana stvara probleme širom Hrvatske, djelovi zemlje bore s poplavama, a najteže je u Zadarskoj i Sisačko-mislovačkoj županiji, prenose danas hrvatski mediji.

Zbog obilnih kiša u nedjelju se prelila Zrmanja na području grada Obrovca, posebno u starom gradskom jezgru, a voda je ušla uglavnom u poslovne zgrade i nekoliko stambenih objekata, kao i u prizemlje srednje škole, dok se do osnovne ne može doći.

Danas je zabilježen rekordni vodostaj Zrmanje od 302 centimetra, prethodni je bio niži za 39 centimetara. On je trenutno u stagnaciji, ali su meteorolozi najavili novu kišu, pa se ubrzano podižu nasipi.

Rijeka Otuča izlila se iz korita u opštini Gračac. Od sinoć su pod vodom mnogi putevi, a evakuisan je dio stanovnika čije su kuće najugroženije, prenijela je regionalna N1 televizija.

Poplave u Obrovcu
Poplave u Obrovcufoto: Reuters

Mediji prenose da trenutno rastu vodostojavi Une, Save i Kupe. Na području Hrvatske Kostajnice danas je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, jer Una raste nekoliko centimetara na sat.

U pomoć je stiglo oko 100 vojnika, jer ponovo prijeti izlevanje rijeke, što je u ovakvim situacijama redovna pojava.

Bonus video: