Srpski ministar nazvao Rodića kriminalcem bez ijednog dokaza, opozicija traži ostavku

Ministar policije Nebojša Stefanović, izjavom da je vlasnik „Adrija medija grupe“ Aleksandar Rodić kriminalac i reketaš, a protiv njega ne da ne postoji presuda, već nema ni bilo kakvog postupka, prekršio je sve zakone Srbije i mora napustitit funkciju, tvrde sagovornici Kurira
93 pregleda 1 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Beta
Nebojša Stefanović, Foto: Beta
Ažurirano: 10.06.2017. 17:54h

Odluka Aleksandra Rodića da postane političar, iako se ni u prethodnom periodu ničim drugim nije bavio, jasan je signal da spas od problema sa zakonom pokušava da pronađe u otvorenom političkom djelovanju protiv Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, ocijenio je ove sedmice član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović.

"Prvi potez koji je povukao bio je da ode u drugu zemlju, da loše govori o Srbiji i našem narodu, da loše govori o predsjedniku kojeg je Srbija izabrala sa podrškom od preko dva miliona građana, očekujući da će tako izazvati oduševljenje građana naše zemlje, iako je potpuno jasno da njegovo djelovanje izaziva samo podsmijeh", naveo je Stefanović u saopštenju.

Svako ko želi da se bavi politikom, istakao je on, mora da zna da se podrška ne dobija u stranim ambasadama, kod tuđih premijera i predsjednika, već isključivo voljom građana, prenosi Tanjug.

"Da se malo manje bavio omiljenim predmetom svih učesnika Vimbldona, Rodić bi znao da danas u Srbiji nema zaštićenih niti povlašćenih, da je zakon isti za sve i da važi i za one u vlasti i one u opoziciji, za medijske tajkune i sve druge građane", naglasio je funkcioner SNS.

Stefanović je napomenuo da upravo zato nema oduševljenja građana na ulicama Srbije koji kliču zbog Rodićevog ulaska u politiku, ali ima građana koji žele da znaju istinu o njegovim poreskim dugovanjima, kršenju zakona i reketu koji godinama sprovodi putem svojih medija nad svima koji misle drugačije ili se suprotstavljaju njegovim finansijskim interesima.

"Posebno me raduje nova koalicija Rodića i Jankovića, jer je dobro da građani Srbije jasno vide ko je opozicija finansijskom i političkom napretku Srbije za koju je zaslužan Aleksandar Vučić", zaključio je Stefanović.

"Stefanović prekršio sve moguće zakone, mora podnijeti ostavku"

Ministar policije Nebojša Stefanović, izjavom da je vlasnik „Adrija medija grupe“ Aleksandar Rodić kriminalac i reketaš, a protiv njega ne da ne postoji presuda, već nema ni bilo kakvog postupka, prekršio je sve zakone Srbije i zbog toga mora da podnese ostavku, tvrde sagovornici Kurira.

On je tako, prema njihovim riječima, povrijedio instituciju pretpostavke nevinosti, što je nedopustivo za jednog ministra i potpredsednika Vlade.

"Sramnom i protivzakonitom izjavom, Nebojša Stefanović direktno javno zloupotrebljava položaj ministra unutrašnjih poslova vrši pritisak na institucije države Srbije i pravosuđe, čime stiče sopstvenu političku korist i korist za svoju političku stranku," kazali su sagovornici srpskot tabloida.

"Naravno da je Stefanović i u ovom slučaju, koji nikako nije prvi, prekršio Ustav i zakon koji garantuju pretpostavku nevinosti. Već godinama krši zakon svakodnevno, zloupotrebljavajući funkciju i kriminalizujući policijsku službu. Pošteni policajci će imati mnogo posla u njegovom kabinetu čim se promijeni vlast," kaže lider Pokreta slobodnih građana Srbije Saša Janković.

Kršenje zakona ministra Stefanovića najoštrije osuđuje i lider DS Dragan Šutanovac. Kako kaže, niko nema pravo da bez dokaza nekog etiketira kao kriminalca.

"Niko nema pravo, a posebno ministar, da bez dokaza, istrage i presude bilo koga kvalifikuje kao kriminalca i reketaša, flagrantno kršeći pretpostavku nevinosti kao temeljni princip pravosuđa i pravnog poretka. Konstantno kršenje zakona i urušavanje nezavisnosti sudstva samo je potpuno ogolilo suštinu naprednjačke vlasti, koja u Srbiji sprovodi državno nasilje, umjesto pravne države," ističe Šutanovac.

"Ili si naprednjak, ili ne postojiš"

Istog stava su i Sanda Rašković Ivić, poslanica Za spas Srbije - Nova Srbija, koja navodi da ministar policije ne smije da etiketira ljude i priča da su kriminalci, a da o tome nema sudske presude, dok lider Nove stranke Zoran Živković dodaje da Stefanović mora da podnese ostavku ako unaokolo osuđuje ljude bez presude:

"Ako je tačno to što je ministar policije rekao, onda bi Rodić trebalo da bude u pritvoru. Ako nije tačno, onda bi Stefanović odmah morao da podnese ostavku jer je povrijedio pretpostavku nevinosti i izrekao stvari koje su nedopustive za visokog državnog funkcionera," kazao je Živković.

I Vojislav Šešelj, lider radikala i doktor pravnih nauka, podsjeća da Stefanović kao ministar policije ne smije da vodi javnu polemiku po tom osnovu.

"Ako ima podatke i dokaze, on treba da podnese krivičnu prijavu, kao i svaki policajac, to je njihova zakonska obaveza," naveo je Šešelj.

Boško Obradović, lider Dveri, kaže da nije novost da naprednjaci zloupotrebljavaju službeni položaj radi pritiska na medije ili vršenja političkog pritiska.

"Zakon je svakako prekršen, ali me to ne čudi u zemlji koja suspenduje demokratiju i slobodu medija i krupnim koracima ide ka diktaturi. Ili si naprednjak, ili ne postojiš. Neka znaju da nismo u kamenom dobu i da im to neće proći," kazao je Obradović.

Zastrašivanje

Kako podsjećaju iz Kurira, ovo nije prvi put da je ministar brutalno zloupotrijebio svoj položaj. On je, kako navode, protiv Aleksandra Rodića decembra 2015. podnio krivičnu prijavu za podstrekivanje na lažno prijavljivanje, a samo nekoliko sati kasnije zakazao noćnu konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je prijava povučena. Stefanović tada, kako su kazali, nije umio da obrazloži zašto je podnijeta krivična prijava, kao i zašto je povlači.

Samo mjesec dana ranije, dodaju, Stefanović je na konferenciju izašao okružen specijalcima u fantomkama naoružanim automatskim puškama, na način koji do tada nije viđen od strane najviših državnih zvaničnika.

Zaštitnik građana Miloš Janković: Prestanite da okrivljujete ljude bez suda

Miloš Janković, v.d. zaštitnika građana, za Kurir kaže da je u godišnjim izvještajima ove institucije nedvosmisleno ukazano da je potrebno prestati s lošom praksom povrede pretpostavke nevinosti.

"Zaštitnik građana je nadležnim organima uputio brojne preporuke da u izjavama za javnost ne povrjeđuju pretpostavku nevinosti, odnosno da pojedince ili grupe ne označavaju izvršiocima krivičnih djela ako to nije utvrđeno onako kako proističe iz Ustava Srbije, međunarodnih konvencija, presuda Evropskog suda za ljudska prava i brojnih domaćih krivično-pravnih i drugih propisa. Naime, niko ne treba da se označi krivim ako to nije utvrđeno pravosnažnom sudskom odlukom.

Bonus video: