Erdogan: Sirijski Kurdi su odgovorni za napad. Muslim: Nikad nismo čuli za Nedžara

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je ranije danas medijske navode da je za eksploziju u Ankari odgovoran Sirijac, dodajući da je devet osoba uhapšeno zbog povezanosti s napadom
0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 15:28h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da, uprkos negiranju, dokazi koje su prikupile turske vlasti ukazuju na to da su sirijski kurdski borci odgovorni za napad izveden automobilom bombom u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 28 osoba.

Turska je u protekla 24 sata bila meta dva napada, prvog u Ankari u kome je poginulo 28 i povrijeđeno više desetina ljudi i drugog danas na autoputu ka Dijarbakiru u kome je poginulo sedam pripadnika bezbednosnih snaga, a za te napade još niko nije preuzeo odgovornost.

Erdogan je izjavio da će napad međunarodnoj zajednici pokazati vezu koja postoji između pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) i grupa sirijskih kurdskih snaga.

Sirijski Kurdi poriču umiješanost u napad i navode da su optužbe zapravo povezane sa pokušajima Turske da interveniše u Siriji, dok bezbjednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, vjeruju da iza eksplozije stoji teroristička organizacija Islamska država.

Obraćajući se danas novinarima u Ankari Erdogan je takođe rekao da bi napad u Ankari trebalo da pokaže međunarodnoj zajednici da postoji snažna veza između turskih pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana i vojnih snaga sirijskih Kurda.

Turska smatra da su sirijski Kurdi i Radnička partija Kurdistana teroristi i traži od Vašingtona, svog saveznika, da prepozna sirijske Kurde kao teroriste, dok se SAD, međutim, oslanjanju u velikoj mjeri na sirijske Kurde u borbi protiv Islamske države.

Šef kurdske Partije demokratskog jedinstva u Siriji odbacuje optužbe Turske da je ta grupa umiješana u bombaški napad u Ankari.

"Demantujemo da smo na bilo koji način umiješani u taj napad", rekao je Saleh Muslim za AFP.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je novinarima u Ankari rekao da je bombaški napad izveo sirijski državljanin Salih Nedžar, koji je identifikovan kao pripadnik sirijske Narodne jedinice koja sarađuje sa pobunjenicima Radničke partije Kurdistana i da je devet osoba uhapšeno.

"Nikada nismo čuli za tog Saliha Nedžara. Te optužbe su jasno povezane sa pokušajima Turske da interveniše u Siriji", rekao je Muslim.

Davutoglu uz to upozorava Rusiju da ne koristi "Narodnu zaštitnu jedinicu" protiv Turske. Prema njegovim riječima, bombaški napad pokazuje da je Narodna zaštitna jedinica teroristička organizacija a Turska očekuje saradnju od svojih saveznika u borbi protiv te grupe.

On je dodao da će Turska nastaviti da granatira pozicije Narodne zaštitne jedinice, vojnih snaga Zapadnog Kurdistana u Siriji.

Eksplozija u centru Ankare je izazvana bombom podmetnutom u automobil koja je aktivirana kada je tuda prošao kombi koji prevozi vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

Mediji u međuvremenu javljaju da je bombaš Salih Nedžar kako se vjeruje, u Tursku ušao sa izbjeglicama iz Sirije.

Njemu su po ulasku u zemlju uzeti otisci prstiju i tako ga je policija identifikovala, objavljeno je na sajtu "Jeni Šafaka".

Kako se navodi, automobil kojim je izvršen napad u centru Ankare, gdje su smješteni generalštab, parlament i druge vladine zgrade, rentiran je pre oko dve nedelje u Izmiru, na zapadu Turske.

Zbog ovog napada Davutoglu je odložio planirani put u Brisel, a mediji javjaju da je Ankara pozvala na razgovor ambasadore pet stalnih zemalja-članica Saveta bezbednosti UN sa kojima će, kako se navodi pojedinačni sastanci biti održani u bliskoj budućnosti.

Situaciju dodatno komplikuje današsnji napad na vojni konvoj na autoputu ka Dijabakiru u kome je poginulo najmanje sedam pripadnika turskih bezbednosnih snaga. Za taj napad, za sada, takođe niko nije preuzeo odgovornost.

Bonus video: