Počeo karneval u Veneciji

Ljubitelji karnevala u Veneciji tradicionalno šetaju gradom pokazujući svoje raskošne kostime, kao i ukrašene i ručno oslikane maske
203 pregleda 0 komentar(a)
Venecija karneval, Foto: Reuters
Venecija karneval, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2016. 21:18h

Hiljade ljudi prisustvovalo je svečanom otvaranju karnevala u Veneciji na Trgu Svetog Marka, uz dodatne mjere bezbjednosti koje su vlasti uvele zbog straha od terorističkih napada i seksualnog nasilja kakvo se dogodilo nad ženama u novogodišnjoj noći u Kelnu.

Karneval je otvoren dvočasovnim programom kod kanala Kanaređo i trajaće do 9. februara.

Vlasti Venecije pojačale su mjere bezbjednosti širom grada, uključujući povećan broj policijskih patrola, i tajnih i uniformisanih policajaca, odbacujući, međutim, predlog da se učesnicima karnevala zabrani da nose maske.

Ljubitelji karnevala u Veneciji tradicionalno šetaju gradom pokazujući svoje raskošne kostime, kao i ukrašene i ručno oslikane maske.

Šef policije u Veneciji Anđelo Sana izjavio je za agenciju AP da je rasprava o maskama razmatrana "balansirano i s pažnjom", jer su maske sinonim za karneval, dodajući da je teško organizovati ovu manifestaciju bez njih.

Prema njegovim riječima, na pojedinim mjestima u Veneciji provjeravaće se identitet učesnika, a na Trgu Svetog Marka, kao i u drugim djelovima grada, biće raspoređeni pripadnici snaga bezbjednosti koji će nadgledati šetnju posjetilaca.

Kako je ranije saopšteno, vlasti su razradile i planove evakuacije učesnika karnevala u slučaju opasnosti.

Bonus video: