Grčka će povjeriocima iznijeti "poboljšan" predlog

Američka agencija AP je javila da novi grčki ministar finansija, Euklid Cakalotos, nije predstavio novi pisani predlog reformi, neophodan za finansijsku pomoć Grčkoj
0 komentar(a)
Grčka, pregovori, Foto: Reuters
Grčka, pregovori, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2015. 18:43h

Predlog u vezi sa novim planom pomoći koji je Grčka iznijela poverjiocima, jeste "poboljšan" predlog od 30. juna, rekli su danas izvori u grčkoj vladi.

Predlog sadrži "reforme, finansijske potrebe zemlje, kao i pitanje duga", i o njemu će se raspravljati sjutra i prekosjutra sa evropskim partnerima, rekli su izvori u grčkoj vladi.

Atina je precizirala da cilj sastanka ministara finansija zone eura, odnosno Eurogrupe, nije bio da se donesu odluke već da se pripremi samit EU, rekli su ti izvori.

Grčka vlada je 30. juna, četiri dana pošto je objavila da će organizovati referendum o predlogu kreditora, predložila "niz izmjena" na novi predlog koji su povjerioci Grčke iznijeli 26. juna.

Poverioci su tada rekli da će predlog Grčke razmotriti poslije referenduma.

Grci su se na referendumu u nedjelju, 5. jula, izjašnjavali o predlogu koji su povjerioci dali 25. juna, a zatim ga donekle izmijenili 26. juna.

Poslije referenduma na kome su Grci odbacili predlog kreditora, u Briselu je za danas sazvan vanredni samit EU, a Atini je upućen poziv da što prije iznese "uverljiv predlog".

Merkel: Nema osnova za pregovore o novom paketu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, po dolasku na samit lidera eurozone u Briselu, da još uvijek nema osnove za pregovore o novom paketu finansijske pomoći za Grčku.

Merkelova je poručila da će sa kolegama iz eurozone razgovarati o mogućim načinima za rješavanje grčkog problema, ali da danas neće biti donijeta konačna odluka, prenosi agencija Frans pres.

"Moram, međutim, da kažem da više ne ostaju nedjelje, već dani za rješavanje grčkog pitanja", dodala je ona.

U Briselu je danas popodne počeo sastanak njemačke kancelarke, predsjednika Franscuske Fransoe Olanda, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, nakon kog će uslijediti samit 19 lidera eurozone.

Merkelova i Oland su pozvali Ciprasa da iznese detaljan i vjerodostojan predlog "reformi za keš" da bi novi pregovori mogli da otpočnu.

Šef eurogrupe Jeren Dijselblem izjavio je da će ministri finansija eurozone sjutra održati telefonsku konferenciju na kojoj će razgovarati o zahtjevu Atine za finansijsku pomoć iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

"Sjutra ćemo održati telefonsku konferenciju o zvaničnom zahtjevu Grčke za pomoć iz ESM. Moguće je da će Grčka predstaviti i predlog reformi", rekao je Dajselblum, potvrdivši da grčka vlada danas nije predstavila pisani predlog reformi eurogrupi, kao što su javili pojedini mediji.

Različite izjave tokom dana

Ranije danas su grčki i mediji u Evropskoj uniji (EU) prenosili različite izjave zvaničnika iz Atine i Brisela o tome da li je Grčka došla sa novim predlogom reformi na sastanak ministra finansija eurozone.

Za Rojters su izvori iz Atine rekli da je Grčka partnerima iz eurozone predstavila novi predlog "keš za reforme", zasnovan na onom kog je pred kreditore iznijela prošle sedmice, odbacivši navode nekih medija da Grčka nije predstavila novi predlog na samitu eurozone.

Kako piše Tanjug, jedan od evropskih zvaničnika je izjavio da će Grčka možda sjutra predstaviti predlog.

"Ukoliko zaista planiraju formalno da iznesu predlog sjutra, možda ovdje neće ostati niko ko bi ga pročitao", rekao je drugi izvor Rojtersu.

Još jedan grčki zvaničnik rekao je da je Atina danas iznijela predlog koji se razlikuje od onog o kom je eurogrupa razgovarala prošle sedmice.

Prethodno je grčki list Katimerini javio da je Grčka na sastanak eurogrupe došla bez novog reformskog predloga.

I američka agencija AP je javila da novi grčki ministar finansija, Euklid Cakalotos, nije predstavio novi pisani predlog reformi, neophodan za finansijsku pomoć Grčkoj.

Pozivajući se na tri izvora iz eurozone, koji su zbog osjetljivosti pregovora željeli da ostanu anonimni, agencija je navela da Cakalotos kolegama iz monetarne unije usmeno predočio finansijsku situaciju u Grčkoj, dok su oni očekivali pisani predlog reformi.

Ministar finansija Malte, Džozef Muskat, potvrdio je da Grčka nije iznijela "nikakav konkretan predlog", uprkos pritisku iz Evrope da predoči novi plan reformi.

Prema riječima predsjednika Evropskog parlamenta, Martina Šulca, grčki premijer Aleksis Cipras će se kasnije danas priključiti vanrednom samitu lidera eurozone u Briselu, a sjutra će se obratiti Evropskom parlamentu.

Izvori iz Atine navode da će se Cipras danas sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Fransoaom Olandom, uoči samita lidera evrozone.

U Briselu danas popodne treba da bude održan vanredni samit lidera 19 država eurozone, koji je sazvao predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, na inicijativu francuskog predsednika Fransoa Olanda i njemačke kancelarke Angele Merkel, poslije grčkog referenduma na kom su građani rekli "NE" mjerama štednje koje su od njih zahtijevali kreditori.

Irski ministar finansija, Majkl Nunan, kazao je po dolasku u Brisel, da Grčka treba da učini nešto vrlo jednostavno da bi preokrenula situaciju u svoju korist i da bi mogla da uči na primjeru Irske, koja je uspela da svoj javni dug učini održivim.

Irsku mnogi vide kao odličan recept za uspješnu primjenu mjera štednje koje su od nje zahtijevali međunarodni kreditori u posljednjih nekoliko godina.

Irskoj se u 2015. godini prognozira najviši privredni rast među dražvama EU.

Bonus video: