Krugman: Grci treba da zaokruže "ne" na referendumu

Krugman je napisao i da je već izvjesno vrijeme očigledno da je kreiranje eura bila užasna greška
3 komentar(a)
Pol Krugman
Pol Krugman
Ažurirano: 30.06.2015. 06:59h

Grci bi trebalo da zaokruže "ne" na referendumu u nedjelju, a grčka vlada trebalo bi da bude spremna, ako to bude neophodno, da napusti euro, poručio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman.

"Da biste razumjeli zašto ovo kažem, treba da shvatite da je mnogo toga - ne sve, ali mnogo toga - od onoga što ste čuli o grčkom rasipništvu i neodgovornosti pogrešno", napisao je Krugman u kolumni za "Njujork tajms".

Krugman smatra da bi za Grke napuštanje eura bilo bolje nego ostanak na mrtvoj tački kao posljednjih pet godina, kao i da bi glasanje za nastavak saradnje s kreditorima, gotovo sigurno značilo pad vlade Aleksisa Ciprasa.

Krugman je ocijenio da izlazak Grčke iz eurozone uopšte nije tako strašan kao što ga neki prikazuju i da je to mnogo bolje nego ostanak u istom sistemu.

On je napisao i da je već izvjesno vrijeme očigledno da je kreiranje eura bila užasna greška.

Krugman piše i da Evropa nikad nije imala preduslove za uspješnu zajedničku valutu, a da je njeno napuštanje mnogo teža odluka nego da se u nju nikad ne uđe.

"Situacija u Grčkoj je sada došla do, kako izgleda, tačke bez povratka. Banke su privremeno zatvorene, a vlada je uvela kontrolu kapitala - ograničenja za protok fondova van zemlje. To izgleda kao da će vlada uskoro početi da isplaćuje penzije i plate priznanicama, zapravo stvarajući paralelnu valutu. A sljedeće nedjelje biće održan referendum da li da se prihvate zahtjevi 'trojke' - za još mjera štednje", napisao je Krugman i dodao da se nada da će "Grci glasati ispravno".

Bonus video: