Junker: Grčka vlada obmanjuje glasače

Prema njegovim riječima, EK je protiv podizanja stope PDV na ljekove i električnu energiju, zbog čega je ta institucija iznijela druge predloge za popravljanje stanja u grčkom budžetu, među kojima je i skromno smanjenje potrošnje u vojnom budžetu
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2015. 17:43h

Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, uputio je danas oštre kritike na račun grčke vlade, optuživši je za obmanu glasača povodom predloga koji je on dostavio u cilju rješavanja grčke dužničke krize.

"Ne marim za grčku vladu, ali marim za grčki narod", rekao je Junker, napominjući da su "neki propatili daleko više od drugih u Evropskoj uniji" zbog napora njihovih vlada da smanje svoje dugove, javlja Rojters.

"Debata u Grčkoj i van nje bi bila daleko jednostavnija kada bi vlada u Atini tačno saopštila šta je to što Komisija predlaže. Krivim grčke zvaničnike zbog toga što su domaćoj javnosti saopštili stvari koje nisu u skladu sa onim što sam rekao grčkom premijeru", izjavio je Junker.

Prema njegovim riječima, EK je protiv podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV) na ljekove i električnu energiju, zbog čega je ta institucija iznijela druge predloge za popravljanje stanja u grčkom budžetu, među kojima je i skromno smanjenje potrošnje u vojnom budžetu.

Kako podsjeća britanska agencija, grčki premijer Aleksis Cipras je ranije danas izjavio da bi prema predlozima Komisije PDV na struju trebalo da poraste za deset procentnih poena, dok je grčki ministar za zdravlje poručio da ne želi podizanje stope PDV-a na lekove.

Bonus video: