Grčka ne planira da predstavi novu listu reformi

On je ponovo pozvao Merkel da njegovoj državi pruži „govor nade“, sličan onom koji je upućen Njemačkoj na kraju Drugog svjetskog rata, a kojim bi se poslao signal da je Evropa spremna da odustane od zahtjeva za mjerama štednje
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2015. 13:23h

Grčki ministar finansija, Janis Varufakis saopštio je da na sastanku eurogrupe, u četvrtak, ne planira da iznese novu listu predloga reformi.

Varufakis je, u intervjuu za njemački Bild, rekao da neće iznijeti takvu listu jer eurogrupa nije pravo mjesto za iznošenje predloga o kojima se prethodno nije pregovaralo na nižem nivou, prenosi Capital.ba.

“Grčki tim je, međutim, u svako vrijeme dostupan da bi se iznašlo sveobuhvatno rješenje sa našim partnerima“, kazao je Varufakis.

Varufakis je istakao da bi zvaničnici Evropske unije (EU), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), trebalo da se vrate za pregovarački sto sa jasnim, snažnim mandatom.

On je ponovo pozvao njemačkog kancelara, Angelu Merkel, da njegovoj državi pruži „govor nade“, sličan onom koji je upućen Njemačkoj na kraju Drugog svjetskog rata, a kojim bi se poslao signal da je Evropa spremna da odustane od zahtjeva za mjerama štednje.

„Govor nade“ je 1946. godine održao državni sekretar SAD, Džejms Burns u Štutgartu, a označio je promjenu stava prema Njemačkoj i šansu za oporavak.

U Briselu su u nedjelju uveče završeni pregovori Grčke i predstavnika EU i MMF-a bez dogovora.

Prema izjavama iz Evropske komisije i dalje postoje velike razlike između planova grčkih vlasti i zajedničkih zahtjeva Komisije, ECB i MMF-a.

Zvaničnici EU krivicu za neuspjeh svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbijedilo 1,6 milijardi eura za isplatu MMF-u do kraja mjeseca.

Neimenovani zvaničnik grčke Vlade, rekao je da Grčka nikada neće popustiti pred zahtjevom za smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.

Austrijski kancelar, Verner Fajman, pozvao je, uoči današnje posjete Atini, na okončanje politike ekstremne štednje u Grčkoj, ističući da bi izlazak te države iz eurozone bilo najgore od svih mogućih rješenja.

Fajman je upozorio na opasnost spekulacija o grekzitu i istakao da je važno ponovo vratiti nadu Grcima.

U intervjuu grčkoj agenciji ANA-MPA, Fajman je kazao da se ne može nastaviti sa politikom ekstremnih mjera štednje, kao i da se Grčkoj mora pružiti šansa da otplati dugove.

On je naveo da podržava planove grčke vlade da se državna kasa napuni borbom protiv korupcije.

Austrijski kancelar je naglasio da Evropa neće funkcionisati ako se lični interesi budu stavljali ispred opšteg interesa.

Kako se očekuje, Fajman će se tokom posjete Atini sastati sa grčkim premijerom, Alexisom Tsiprasom i predsjednikom, Prokopisom Pavlopulosom.

Bonus video: