Varufakis: Grčka posvećena reformama, ali...

"Naša vlada ne može i neće da prihvati lijek koji bi se u roku od pet godina pokazao gorim od bolesti", poručio je Varufakis
1 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2015. 10:50h

Grčka je posvećena liberalizaciji ekonomije, reformisanju penzionog sistema i očuvanju održivog primarnog budžetskog suficita, poručio je danas ministar finansija te zemlje, Janis Varufakis.

Atina, međutim, ne može da ispuni zahtjeve svojih kreditora koji se tiču dodatnih mjera štednje u 2015. i u narednim godinama, jer bi to ugrozilo sposobnost države da sprovede neophodne strukturne reforme, navodi Varufakis u autorskom tekstu za italijanski list Sole 24 ore.

Isključena sa tržišta obveznica i uz zaključanu isplatu tranše kredita pomoći, Grčka je posvećena otplati dugova kreditorima, ali su joj, da bi u tome uspjela, hitno potrebna dodatna sredstva, saopštila je juče vlada u Atini, koja idućeg mjeseca treba da vrati 1,6 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu.

Spremnost Atine da sprovede seriju reformi, Varufakis je detaljno objasnio u kolumni za italijanski dnevni list.

"O čemu govorimo? O nezavisnoj poreskoj službi, očuvanju razumnog primarnog budžetskog suficita, razumnom i ambicioznom programu privatizacije, istinskoj reformi penzionog sistema, liberalizaciji tržišta robe i usluga", piše ministar.

Grčka, po njegovom mišljenju, neće uspjeti da ostvari te ciljeve ako pokuša da dostigne "nepodnošljivo visok" primarni suficit koji zahtjevaju kreditori.

"Naša vlada ne može i neće da prihvati lijek koji bi se u roku od pet godina pokazao gorim od bolesti", poručio je Varufakis.

Bonus video: