Rusija upozorila Facebook, Twitter i Google na moguće sankcije

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posjećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno posjeti visse od 3.000 ljudi.
50 pregleda 0 komentar(a)
Rusija, Ruska zastava, Foto: Shutterstock
Rusija, Ruska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2015. 10:12h

Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor), Aleksandar Žarov zatražio je od Facebooka, Twittera i Google-a da poštuju zahtjeve ruskog zakonodavsta.

On je podsjetio da se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave "nezakonite radnje" u Rusiji. Radi se o kazni i blokiranju stranica s protivpravnim informacijama, prenio je Tas.

Ranije je zamjenik šefa Roskomnadzora Maksim Ksenzov u svom dopisu Google-u, Facebooku i Twitteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahtjeve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmjene i dopune zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija).

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno posjeti više od 3.000 ljudi.

U svojim dopisima Ksenzov je takodje ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih sajtova "informacije koje sadrže pozive na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnostima" i učešće u nedozvoljenim javnim dogadjajima, Roskomnadzor će biti prinudjen da "ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije".

Služba je više puta obavještavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.

Bonus video: