Pet razloga zašto Grčka neće izaći iz eurozone

6 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2015. 19:35h

Grčka nikada nije bila tako blizu odustajanju od zajedničke valute – eura. Ipak, postoji pet jakih razloga zašto se to neće desiti, smatra Maks Hofman, novinar Dojče Velea.

1. To nije tako jednostavno

Prethodnih mjeseci stalno se ponavljalo: ako Grci ne plate jednu mjesečnu ratu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), onda su zvanično bankrotirali. Banke će se zatvoriti, pokrenuće se neizbježni automatizam. Međutim, to ne ide tako. Direktorka MMF-a Kristin Lagard, neće odmah proglasiti platežnu nesposobnost Grčke. Tako nešto se mora formalno potvrditi, a to traje nekoliko dana. Čak i poslije toga, MMF ima još političkog manevarskog prostora ako Grci obećaju poboljšanje. Dakle, Grčka ne može "slučajno" iskliznuti iz monetarnog saveza, institucije nijesu toliko nemoćne.

2. Grčko odustajanje od eura nije neizostavno jeftinije

Šta bi se desilo poslije grčkog izlaska iz eurozone? Postoji već dobro poznata opasnost od prenošenja zaraze. Spekulanti bi mogli pokušati da dovedu do bankrota Italiju i Portugaliju. Evropska unija je spremnija za takve slučajeve nego prije nekoliko godina, ali u Briselu niko nije spreman da isključi tu mogućnost.

Evropska unija bi u svakom slučaju morala pomagati Grčkoj i poslije njenog napuštanja eurozone. Naime, taj korak bi doveo do potpunog sloma grčke ekonomije. Svejedno je da li bi onda Grčka bila članica Evropske unije ili ne, Brisel bi morao da pomogne. To ne bi bilo mnogo jeftinije od ostanka Grčke u eurozoni.

3. Geopolitička besmislica

Već sada je Grčka dio nestabilnog Balkana, tradicionalni prijatelj Rusije i kapija za izbjeglice iz Sredozemlja. Da li ostale članice Evropske unije zaista žele da potisnu takvu zemlju u izolaciju sa nesagledivim geopolitičkim posljedicama? Već u izboru riječi u posljednjih nekoliko dana čuje se da su brojni evropski političari počeli da obrazlažu pomoć Grčkoj geopolitički, a ne više ekonomski.

4. Cipras je napokon shvatio

U Briselu postoje ozbiljne analize da je samit loše raspoloženih ministara finansija u Rigi bio prekretnica. Grčki premijer Cipras je shvatio da u toj partiji pokera više nema ni jednog keca u rukavu, pa je zamijenio svog glavnog pregovarača. Očito će trojka sada pregovarati sa ljudima koji se razumiju u svoj posao i ne sanjaju ideološke snove.

5. Unija je unija

Ako Grčka istupi, monetarna unija više neće biti pravi savez. Psihološki gledano, odavala bi više utisak zone fiksnih monetarnih kurseva. Primjetno bi oslabila motivacija za jače ekonomsko ali i političko povezivanje. Time bi evropska ideja pretrpjela težak udarac. Krupni igrači u Evropskoj uniji će učiniti sve da to spriječe.

Bonus video: