Lukašenko o Putinu: Više nisam posljednji evropski diktator

“Ima diktatora koji su malo gori nego ja, zar ne? Ja sam manje zlo,” tvrdi Lukašenko
5 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 17:18h

Zbog svog autoritarnog stila vladanja, bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko stekao je nadimak “Posljednji evropski diktator”.

Na vlasti je od 1994. godine, pa je samim tim, evropski šef države sa najdužim vladarskim stažom. Na svakim izborima, barem zvanično, pobjeđuje ubjedljivom većinom.

Kako navodi “Špigl”, u intervjuu novinskoj agenciji “Blumberg”, 60-godišnji predsjednik pokušao je da popravi svoj ugled, a povod razgovora su zbivanja u Ukrajini.

Napola ozbiljno, a pola u šali, Lukašenko je iznio kritiku na račun ruskog predsjednika Vladimiru Putinu.

“Više nisam posljednji evropski diktator”, rekao je. “Ima diktatora koji su malo gori nego ja, zar ne? Ja sam manje zlo.”

Dodao je da je Putin u ukrajinskom sukobu reagovao previše emotivno.

Putin se, zapravo, smatra Lukašenkovim partnerom, ali, kako navodi "Špigl", sukob u Ukrajini predočio je Bjelorusiji da rusko pretendovanje na vlast ugrožava i susjedne zemlje. Poput Ukrajine, i Bjelorusija se graniči s Rusijom.

U intervjuu “Blumbergu”, Lukašenko se založio za aktivnu ulogu SAD u ukrajinskom sukobu, ali je takođe rekao da Zapad griješi što optužije Rusiju da gradi imperiju. U svakom slučaju, rekao je on, Bjelorusija neće postati ruska provincija.

Bonus video: