Evropska centralna banka upozorila grčke banke na dug

“Kao supervizori, ECB i Banka Grčke savjetuju bankama da ne povećavaju izloženost grčkom javnom dugu tako što će one popunjavati rupe u državnom finansiranju”, rekao je izvor iz bankarskog sektora
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2015. 08:14h

Evropska centralna banka (ECB) tražila je od grčkih banaka da ne povećavaju svoju izloženost javnom dugu Grčke, uključujući državne obveznice.

“Kao supervizori, ECB i Banka Grčke savjetuju bankama da ne povećavaju izloženost grčkom javnom dugu tako što će one popunjavati rupe u državnom finansiranju”, rekao je izvor iz bankarskog sektora, prenosi Tanjug.

Grčka je zavisna od programa finansijske pomoći EU, ECB i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čija su sredstva zamrznuta, zbog čega se povećava pritisak na Atinu da što prije postigne dogovor sa kreditorima o paketu reformi, koji je neophodan za isplatu.

Emitovanje obveznica jedini je izvor komercijalnog zaduživanja nove grčke Vlade. Grčke banke koristile su kratkoročne obligacije kao zalog za sredstva iz ECB, sve dok ta banka prošlog mjeseca nije prestala da ih prihvata kao kolateral za pozajmice komercijalnim bankama, čime je pristup finansijskim sredstvima postao skuplji.

Grčke banke i dalje mogu da koriste sredstva iz evropskog Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA), ali uz znatno više troškove. Kamatna stopa na pozajmice iz tog programa je 1,55 odsto u poređenju sa 0,05 odsto na kredite ECB.

Bonus video: