Grci imaju novca u budžetu za još dvije nedjelje

Ukoliko se sporazum ne postigne do osmog aprila, kriza će imati negativan uticaj na euro, a Grke očekuje egzistencijalna katastrofa
2 komentar(a)
Grčka, euro, Foto: Shutterstock
Grčka, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 15:15h

Stručnjaci Evropske komisije potvrdili su loše vijesti za Grčku - novca za isplatu plata i penzija u budžetu ima samo za još za dvije nedjelje, odnosno do osmog aprila.

Ovo je objavljeno u današnjem izdanju renomiranog Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), čime je potvrđeno da je situacija u toj zemlji kritična.

Službena Atina tako nema još puno vremena da ponudi plan održivih reformi. Ako se to ne dogodi na vrijeme, Komisija pretpostavlja da će Ciprasova vlada morati da posegne za fondovima socijalnog osiguranja i računima kompanija u državnom vlasništvu da bi nastavila s isplatom plata.

Premijer Cipras je u petak pokušao da uvjeri zajmodavce i evropske partnere da će u "dolazećim danima" dostaviti prošireni predlog reformi, s nadom da će one otključati poslednju tranšu MMF-ove pomoći kroz kredit u iznosu od 7.2 milijarde eura.

Od devetog aprila Grčka mora otplatiti 467 miliona eura kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i refinansirati kratkoročne državne obveznice u danima nakon isteka roka MMF-a.

Ukoliko se sporazum ne postigne do osmog aprila, kriza će imati negativan uticaj na euro, a Grke očekuje egzistencijalna katastrofa.

Bonus video: