Grčka brže da poboljša stanje finansija

Vrijeme ističe za Atinu, pošto danas dolazi krajnji rok za ratu duga, kada Grčka mora da plati 300 miliona eura MMF-u i isplati 1,6 milijardi eura u državnim obveznicama
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 10:57h

Lideri Evropske unije (EU) upozorili su da je potrebno da Atina poboljša stanje grčkih finasija mnogo brže, ukoliko želi svoj hitno potreban novac.

„Dogovor je dogovor“, rekao je holandski premijer Mark Rute.

On je, kako prenosi Associated Press, na taj način pokazao ogorčenost koja je prisutna među mnogim evropskim liderima o tempu kojim grčki premijer Aleksis Cipras sprovodi sporazum od 20. februara uz obećanja da će pogurati reforme u zamjenu za njihovu pomoć da Grčka ostane solventna.

S druge strane Cipras je izašao pred evropske lidere u Briselu i naveo da su EU potrebne smjele političke inicijative, prenosi Capital.ba.

On je u četvrtak veče pozvao evropske lidere na samitu EU da mu pomognu da gotovinom prevaziđe dužničku krizu, uprkos upozorenjima Njemačke da ne treba da očekuje, tim potezom, uspjeh.

Strahovi Evrope su povećani, da se nova Tsiprasova Vlada neće držati planiranih reformi u cilju štednje, pošto je grčki parlament usvojio krizni zakon s namjerom da se ukaže pomoć siromašnima.

Cipras je, s druge strane, primjetio da je kontradiktorno da Evropa prihvata da postoji humanitarna kriza u Grčkoj, dok u isto vrijeme optužuje Grčku da povlači jednostrane poteze kada glasa za mjere da se nose sa krizom, navodi se u saopštenju Vlade iz Atine.

On je istovremeno optužio kreditore iz EU, Međunarodnog monetranog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) da „drže crvene kartone“ i naveo da to koči napredak o zaokruživanju 240 milijardi eura finansijske pomoći Grčkoj do juna, kako je dogovoreno prošlog mjeseca.

Vrijeme ističe za Atinu, pošto danas dolazi krajnji rok za ratu duga, kada Grčka mora da plati 300 miliona eura MMF-u i isplati 1,6 milijardi eura u državnim obveznicama.

Bonus video: