UPRKOS PROTIVLJENJU EU

Cipras: Ne odustajemo od predizbornih obećanja

"Neka oni zadrže svoje prijetnje za tamo gdje rade, a ne da prijete ovoj vladi i, još važnije, ne ovom narodu", rekao je Cipras na kraju 30-minutnog govora koji su poslanici pozdravili aplauzom
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2015. 18:21h

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da će njegova vlada ispuniti predizborno obećanje o okončanju oštrih budžetskih rezova.

Cipras je to rekao u parlamentu prije nego što su poslanici odobrili zakon protiv siromaštva, što je prvi zakonski paket ljevičarske vlade koja je izabrana 25. januara.

Grčki premijer bi sjutra na marginama samita EU trebalo da se sastane s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, predsjednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Grčka ima poteškoće da otplati proljećnu ratu za kredite, i zasad nije uspjela da ubijedi kreditore da puste dio programa pomoći, pošto oni insistiraju na detaljnoj listi planiranih reformi.

"Neka oni zadrže svoje prijetnje za tamo gdje rade, a ne da prijete ovoj vladi i, još važnije, ne ovom narodu", rekao je Cipras na kraju 30-minutnog govora koji su poslanici pozdravili aplauzom.

"Jednostavno: nećemo odustati od obaveza koje smo prihvatili", rekao je Cipras.

Zakon protiv siromaštva, koji je predložen uprkos protivljenju kreditora, ima za cilj da obijezbedi pomoć u vrijednosti od 200 miliona eura za domaćinstva u kojima nema zaposlenih i za koja se smatra da su u "ekstremnom siromaštvu".