Varufakis: Inteligentno restrukturisati grčke dugove

„Otpis je ružna riječ. Shvatio sam to. Kao što mi ne želimo da čujemo riječ trojka, naši kreditori ne žele da čuju riječ otpis“, rekao je Varufakis
50 pregleda 0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Beta-AP
Janis Varufakis, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.03.2015. 13:21h

Grčki ministar finansija, Janis Varufakis, pozvao je danas na inteligentno restrukturisanje dugova Grčke i priznao da je otpis zaduženja neprihvatljiv za međunarodne kreditore.

„Otpis je ružna riječ. Shvatio sam to. Kao što mi ne želimo da čujemo riječ trojka, naši kreditori ne žele da čuju riječ otpis“, rekao je Varufakis.

Trojka je termin za kreditore iz Evropske unije (EU), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Capital.ba.

„Postoje mnogo inteligentnija rješenja, zamjena, na primjer“, dodao je Varufakis.

Prema tom mehanizmu, Grčka može da napravi transformaciju u državne obveznice dijela pozajmice koju je dobila iz evropskog kriznog fonda.

Varufakis tvrdi da bi kamata i stopa otplate koju bi Atina plaćala na te obveznice mogla biti stabilizovana prema grčkoj stopi ekonomskog rasta.

Prošlog mjeseca, ministri finansija zemalja eurozone usaglasili su se da Atini produže program finansijske pomoći do juna kako bi obje strane dobile vrijeme za izradu novog dogovora.

Zauzvrat, grčke vlasti treba da izrade novu listu predloga za reforme.

„Ne želim da Grčka nagomila nove dugove. Novi dogovor koji želimo da postignemo do kraja juna mora biti za rast, zasnovan na investicijama privatnog sektora”, rekao je Varufakis.

On je zaključio da ukoliko bi se mogli vratiti ekonomskom rastu i na inteligentan način restrukturisati dio duga, bez izmjene nominalnog iznosa, onda problem dugovanja može biti riješen.

Bonus video: