MMF Grčkoj: A gdje su vam garancije?

"Ohrabrena sam odlučnošću novih grčkih vlasti koja se čini jača, u nekim oblastima, poput borbe protiv utaje poreza i korupcije, i želimo da znamo više o njihovim planovima", dodala je šefica MMF
1 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 09:03h

Spisak reformi koje su grčke vlasti uputile ministrima finansija euro zone ne pruža jasne garancije za nastavak programa reformi u toj zemlji, smatra MMF.

U pismu predsedniku eurogrupe Jerunu Dejselblumu, generalna direktorka MMF Kristin Lagard ukazuje i da su napori koje ulaže Grčka ipak dovoljni za nastavak programa finansijske pomoći međunarodne zajednice.

Iako je ocijenila da je lista obećanih reformi "dovoljno kompletna za početnu osnovu za uspješno okončanje programa", Lagard je istakla da ona "nije dovoljno specifična".

"Ohrabrena sam odlučnošću novih grčkih vlasti koja se čini jača, u nekim oblastima, poput borbe protiv utaje poreza i korupcije, i želimo da znamo više o njihovim planovima", dodala je šefica MMF.

"Ipak u nekim oblastima, možda i najvažnijim, pismo ne nudi dovoljno jasne garancije vlade da će pokrenuti reforme predviđene u okviru memoranduma o ekonomskim i finansijskim politikama", kazala je.

Dragi dao "zeleno svijetlo", ali...

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi dao je "zeleno svijetlo" planu reformi koji je dostavila Grčka kako bi dobila produženje programa pomoći, ali je izrazio i zabrinutost što se opredeljenja u tom dokumentu u mnogim oblastima razlikuju od postojećih programskih obaveza.

"Naš prvobitni utisak je da dokument pokriva širok spektar reformskih oblasti koje su, u tom smilu, dovoljno sveobuhvatne kako bi bile početna tačka za uspješan zavšetak revizije", napisao je predsjednik ECB-a Mario Dragi u pismu upućenom šefu eurogrupe, Jerunu Dajselblumu, prenosi agencija Frans pres.

Dragi je, međutim, istakao da se najnovije reforme grčke vlade u mnogim oblastima razlikuju od obaveza iz postojećeg programa pomoći, kao i da će "osnova za zaključenje aktuelnog reprograma, kao i za bilo koje buduće aranžmane, biti ispunjenje trenutnih obaveza grčke vlade".

"U takvim slučajevima, moraćemo da procijenimo tokom revizije da li su mjere koje se (u Atini) ne prihvataju zamjenjene mjerama istog ili boljeg kvaliteta s ciljem ostvarivanja ciljeva programa", napisao je Dragi.

Pismo je završio riječima da će pozvati Atinu da brzo reaguje zarad stabilizovanja kulture plaćanja, kao i da se uzdrži od jednostranih akcija.

Grčka je dobila dodatnih nekoliko nedjelja manevarskog prostora, pošto su ministri finansija eurozone u utorak odobrili listu predloženih reformi zahtjevanih u zamjenu za četvoromjesečno produženje programa pomoći Atini, saopštilo je grčko ministarstvo finansija.

"Dobili smo dodatnih nekoliko nedjelja. To je samo korak, ali korak u pravom smeru", izjavio je jedan zvaničnik ministarstva finansija, i dodao da su se obje strane složile da se uzdrže od akcija "koje mogu biti provokacija za drugu stranu", prenosi agencija Frans pres.

"U naredna četiri mjeseca, moramo da nadmašimo sebe u borbi protiv utaje poreza, korupcije i reformisanja javnog sektora", izjavio je taj zvaničnik.

Bonus video: