Izraelca pretukli kad se pobunio protiv antisemitskih pJesama

"Kao i svi drugi, i građani Izraela imaju pravo da u Evropi žive bezbjedno, bez da ih izdvaja na temelju njihove nacionalnosti ili vjere", izjavio je Stern, pozivajući vlasti da "urade sve što je u njihovoj moći da spriječe ovakve napade"
3 komentar(a)
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2015. 17:45h

Berlinska policija istražuje slučaj napada na jednog državljana Izraela, kojeg je 31. decembra u metrou njemačke prijestonice pretukla grupa mladića pošto je on od njih zatražio da prestanu da pjevaju antisemitske pjesme.

Portparol policije Martin Dams je izjavio da policija još nije uspjela da identifikuje napadače, ali aktivno pregleda materijal sa nadzornih kamera koje su snimile incident.

Žrtva Šahak Šapira (26), izraelski državljanin koji živi u Berlinu, izjavio je da je od sedmorice mladića zatražio da prestanu da izvikuju antisemitske uvrede i pjevaju antisemitske pjesme, a onda mobilnim telefonon počeo da ih snima.

Mladići su govorili njemački i arapski.

Šahak je na sljedećoj stanici napustio podzemnu željeznicu, a mladići su ga pratili i zatražili od njega da izbriše video snimak. Kad je to odbio, neki su počeli da ga udaraju, šutiraju i pljuju. U tom napadu je Šapira zadobio povredu glave.

Svjetski jevrejski kongres (WJC) je oštro osudio ovaj napad i istakao da taj incident ukazuje na sve veću izloženost Jevreja u Evropi nasilnim oblicima antisemitizma.

"Kao i svi drugi, i građani Izraela imaju pravo da u Evropi žive bezbjedno, bez da ih izdvaja na temelju njihove nacionalnosti ili vjere", izjavio je potpredsednik WJC Maram Stern, pozivajući vlasti da "urade sve što je u njihovoj moći da spriječe ovakve napade".

Bonus video: