Le Drijan: Mapu puta za Ukrajinu, prekid vatre, pa tek onda o isporuci brodova Rusiji

0 komentar(a)
Žan Iv le Drijan, Foto: Reuters
Žan Iv le Drijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2015. 17:23h

Francuska očekuje mapu puta za Ukrajinu, i prekid vatre koji će poštovati sve strane, kako bi Rusiji isporučila ratne brodove tipa "mistral, saopštio je danas francuski ministar odbrane Žan Iv Le Drijan.

"U ovom dijelu Evrope potreban je proces čiji je cilj prestanak vatre i politička mapa puta, koji će omogućiti spokojnu i mirnu budućnost. Tada će presjednik (Francuske Fransoa Oland) razmotriti da li su ispunjeni uslovi za isporuku (brodova)", rekao je Le Drijan radiju Evropa 1.

Le Drijan je to rekao u Ndžameni, glavnom gradu Čada, gdje je otišao da posjeti francuske trupe koje su angažovne u regionu kako bi se borile protiv radikalnih islamista.

Francuska i Rusija su 2011. sklopile ugovor o isporuci dva ratna broda tipa "mistral" za 1,2 milijarde eura. Ugovor je doveden u pitanje od kada je Oland njihovu isporuku uslovio političkim rješenjem ukrajinske krize.

Francuska se sada nalazi pred teškim izborom - ili da Rusiji isporuči brodove i suoči se sa nezadovoljstvom svojih saveznika u NATO-u ili da zadrži brodove i plati ih Rusiji, zajedno sa eventualnim penalima koji će joj biti ispostavljeni, navodi agencija Frans pres.

Bonus video: