HRW: Ruske vlasti da ne ohrabruju homofobiju

"Vlasti namjerno ignorišu zločine iz mržnje i ne štite njihova prava", rekla je predstavnica HRW-a Tanja Kuper, uz ocjenju da vlasti u Moskvi "moraju da prestanu da ohrabruju i tolerišu takvu praksu"
3 komentar(a)
Soči, Vladimir Putin, LGBT, Foto: AP/dpa
Soči, Vladimir Putin, LGBT, Foto: AP/dpa
Ažurirano: 15.12.2014. 11:42h

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč (HRW) pozvala je danas ruske vlasti da "ne ohrabruju" homofobiju, izražavajući zabrinutost zbog rastućeg nasilja nad homoseksualcima u toj zemlji.

HRW je ocijenio da je porastao broj napada na homoseksualce, lezbijke i trans-seksualce (LGBT) od kada u junu 2013. godine usvojen zakon kojim se kažnjava svaki javni čin koji predstavlja "homoseksualnu propagandu među maloljetnicima".

"Nasilje nad osobama LGBT-a u Rusiji je nesumnjivo motivisan homofobijom, dok vlasti namjerno ignorišu zločine iz mržnje i ne štite njihova prava", rekla je predstavnica HRW-a Tanja Kuper, uz ocjenju da vlasti u Moskvi "moraju da prestanu da ohrabruju i tolerišu takvu praksu".

U svom izvještaju, organizacija izražava zabrinutost i zbog pojave grupa koje "prate homoseksualce" u desetak ruskih gradova.

"Pripadnici te grupe ljubazno zakažu sastanak sa žrtvom koju potom javno ponižavaju, sve to snime i stave na internet", rekla je Tanja Kuper.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prije 10 dana da Rusija nije homofobična zemlja, već vjeruje u "tradicionalnu i zdravu porodicu".

"Mi ne ugrožavamo prava seksualnih manjina, ali je naš strateški izbor tradicionalna i zdrava porodica. Jedno ne isključuje drugo," rekao je Putin.

U Rusiji je homofobija jaka, a homoseksualnost je do 1993. smatrana zločinom, a do 1999. smatrana je mentalnom bolešću.

Bonus video: