Štajnmajer: Žalim što je borba protiv antisemitizma i dalje neophodna

"Političke vođe su ključne za efikasno rešavanje problema antisemitizma. Na političkim liderima je da osiguraju da se obećanja ispune", rekao je Didije Burkhalter, predsedavajući OEBS-a i šef švajcarske diplomatije
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Beta-AP
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.11.2014. 16:11h

Antisemitizam ostaje izazov po bezbjednost u regionu OEBS-a, rekli su danas učesnici konferencije posvećene desetogodišnjici Berlinske deklaracije o antisemitizmu.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je na skupu u Berlinu izrazio žaljenje zato što je borba protiv antisemitizma "i dalje neophodna".

"Zato sam smatrao važnim da pozovem međunarodnu zajednicu u Berlin da bismo razgovarali o tome kako možemo da se efikasnije borimo protiv antisemitizma", rekao je on.

"Političke vođe su ključne za efikasno rešavanje problema antisemitizma. Na političkim liderima je da osiguraju da se obećanja ispune", rekao je Didije Burkhalter, predsedavajući OEBS-a i šef švajcarske diplomatije.

Burkhalter je ocenio da su civilno društvo i organizacije mladih ključna snaga za podizanje svijesti o opasnostima antisemitizma i za njegovo zaustavljanje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je antisemitizam i danas rapsprostranjen fenomen i pozvao zemlje članice OEBS na punu primjenu međunarodnih obaveza i mehanizama u borbi protiv svih vidova diskriminacije i netolerancije.

Dačić je istakao da je OEBS "kao međunarodna organizacija koja tretira bezbjednost na sveobuhvatan i multidimenzionalan način, veoma pogodan okvir za razvijanje međunarodnih mehanizama za borbu protiv antisemitizma", dodajući da će se Srbija kao naredni predsjedavajući, zalagati za jačanje saradnje OEBS sa UN, EU, Savjetom Evrope, kao i drugim relevantnim vladinim i nevladinim organizacijama.

Direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava Mihael Georg Link je rekao da je neophodno podići svijest među vladinim zvaničnicima o načinima manifestovanja antisemitizma i rješavanja tog problema u skladu sa ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

U zaključnom dokumentu koji je predstavila švajcarska kao predsjedavajuća OEBS-a, ističe se zabrinutost zbog daljeg postojanja antisemitizma u zemljama OEBS-a koje se ohrabruju da povećaju napore u borbi protiv antisemitskih djela i zločina iz mržnje.

Bonus video: