London: Bez pušenja u parkovima i na trgovima?

Među ostalim preporukama izvještaja je i predlog da se zabrane restorani brze hrane u krugu od 400 metara oko škola
121 pregleda 0 komentar(a)
London, Foto: Beta/AP
London, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.10.2014. 10:32h

Parkovi britanske prijestonice kao i najprometniji trgovi poput Trafalgar skvera uskoro bi mogli da budu zabranjeni za pušače.

Uvođenje ove mjere, protiv koje su se ljubitelji duvana već oglasili, proizilazi iz zvaničnog izvještaja koji je sačinjen na zahtjev gradonačelnika Londona Borisa Džonsona.

"Kao hirurg-onkolog Nacionalne zdravstvene službe (NHS), bila sam svjedok stravičnih posljedica duvana na pušače i njihove porodice. Moramo više da učinimo kako bismo pomogli ljudima da prestanu da puše i odvratimo mlade od namjere da postanu pušači", ističe dr Ara Varkes Darzi, autorka studije koja je objavljena 15. oktobra.

U izvještaju se navodi da u Londonu ima 1,2 miliona pušača, što je 15 odsto ukupnog stanovništva glavnog grada Velike Britanije. Svake godine, od duvana umre 8.400 ljudi, a 51.000 biva hospitalizovano.

Ukoliko bi ovaj predlog bio izglasan, London bi bio prvi grad u Velikoj Britaniji u kojem bi duvan bio zabranjen na otvorenim javnim mjestima. Pušenje je zabranjeno u londonskim pabovima i restoranima od 2007.

I dok jedni podržavaju ovu mjeru, tvrdeći da će time djeca biti zaštićena od duvana, drugi je najoštrije kritikuju. Tako direktor udruženja pušača "Forest", Sajmon Klark, smatra da bi ovakva odluka bila "skandalozna". On je objasnio da parkovi zauzimaju 40 odsto površine Londona, te da bi se građani uskoro mogli suočiti i sa zabranom pušenja u sopstvenoj bašti.

Među ostalim preporukama izvještaja je i predlog da se zabrane restorani brze hrane u krugu od 400 metara oko škola.

Bonus video: