Stjuart: NATO nije spreman za napad Rusije na neku od članica

Događaji u Ukrajini, kako se navodi u dokumentu, opisani su kao "poziv na buđenje" koji je otkrio "alarmantne nedostatke u pogledu spremnosti NATO"
7 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2014. 12:09h

NATO nije spreman da odgovori na vojnu prijetnju iz Rusije i mora da se prilagodi kako bi bio u stanju da odgovori na nekonvencionalan napad te zemlje, upozorili su danas britanski poslanici.

"Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO, čak i ako je mali - značajan je. Nijesmo uvjereni da je NATO spreman za ovu prijetnju", rekao je predsjednik parlamentarnog Odbora za odbranu Rori Stjuart.

Članovi Odbora su pripremili izvještaj u kome od Alijanse zahtijevaju da uputi stalnu misiji i vojnu opremu u svoje baltičke članice - Estoniju, Litvaniju i Letoniju i da oformi regionalno sjedište.

Događaji u Ukrajini, kako se navodi u dokumentu, opisani su kao "poziv na buđenje" koji je otkrio "alarmantne nedostatke u pogledu spremnosti NATO".

"Na ruski nekonvencionalan napad, koji bi značio upotrebu asimetričnih taktika, bilo bi posebno teško da se odgovori", kaže se u izvještaju.

Britanska vlada da zatraži promjene

Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i "neregularne milicije", a AFP podsjeća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta.

Parlamentarci su pozvali britansku vladu da iskoristi samit NATO-a u Velsu u septembru da zatraži promjene u cilju bolje spremnosti da se odgovori na prijetnju iz Rusije.

"Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom prijetnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini poslije nedavnih akcija Rusije", navodi se u dokumentu Odbora za odbranu.

Portparolka NATO je izjavila da će izveštaj biti pažljivo proučen i podsjetila da je vojni savez već preduzeo mjere na jačanju svoje odbrane i da će taj "akcioni plan" biti razmatran na samitu u septembru.

"NATO je već preduzeo mjere da ojača kolektivnu odbranu, posebno za naše istočne saveznike, sa još više aviona u vazduhu, brodova u moru i vježbi na zemlji", rekla je ona.

Bonus video: