Italija prodaje Poštu

Prema njegovim riječima, transakcija bi trebalo da bude završena prije ljeta, a ukupna vrijednost Pošte procijenjena je na 10 do 12 milijardi eura
1 komentar(a)
Rim, Foto: Toptravellists.net
Rim, Foto: Toptravellists.net
Ažurirano: 25.01.2014. 20:32h

Italijanska vlada potvrdila je da će prodati 40-procentni udio u kapitalu državne pošte (Poste Italiane), u cilju smanjenja javnog duga.

Ova operacija trebalo bi da državi donese između 4,0 i 4,8 milijardi eura, precizirao je itaijanski ministar ekonomije, Fabricio Sakomani, a prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, transakcija bi trebalo da bude završena prije ljeta, a ukupna vrijednost Pošte procijenjena je na 10 do 12 milijardi eura.

Tokom foruma u Davosu, Sakomani je potvrdio novinarima da će vlada u Rimu obezbijediti između osam i 10 miijardi eura prodajom učešća u nekim javnim preduzećima u toku naredne dvije godine.

Zaduženost italijanske države ove godine iznosi 132,8 odsto bruto društvenog proizvoda, što je najgora proporcija u evrozoni, poslije Grčke u kojoj je ostala nepromijenjena u odnosu na 2013. Italijanska vlada se takođe angažovala i na prodaji 49 odsto udjela u vlasništvu avio-kompanije Enav, što bi državnoj kasi donijelo oko milijardu eura, tvrdi Sakomani.

Bonus video: