Evropska unija prevazišla ekonomsku krizu

Barozo je ukazao da se privrede Portugala, Grčke i Španije oporavljaju i prvi put od početka krize bilježe pozitivne rezultate.
8 komentar(a)
Barozo, Foto: Beta
Barozo, Foto: Beta
Ažurirano: 11.09.2013. 10:43h

Evropska unija je na putu da izađe iz krize, poručio je danas predsjednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo u govoru o stanju i budućnosti EU. “Zajedno smo prošli kroz krizu za koju do prije nekoliko godina nismo vjerovali da je moguća”, rekao je Barozo, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta i funkcionerima Evropske komisije u Strazburu.

Citirajući najnovije ekonomske pokazatelje, Barozo je ukazao da se privrede problematičnih zemalja kao što su Portugal, Grčka i Španija oporavljaju i prvi put od početka krize bilježe pozitivne rezultate.

“Evropa je prije 100 godina hodajući u snu ušla u Prvi svetski rat, a sada otvorenih očiju koračamo u bolju budućnost”, rekao je predsjednik Komisije, dodajući da nema povratka na staro i da je neophodno nastaviti reforme i uspostaviti bankarsku uniju kako bi se eliminisao rizik od novih potresa.

Barozo je opisao EU kao “najveći mirovni projekat u istoriji”, ističući da dojučerasnji neprijatelji u njoj dobro sarađuju. On je kritikovao pokušaje Rusije da primora Ukrajinu da odustane od trgovinskog sporazuma sa EU i da umjesto toga uđe u carinsku uniju sa Moskvom, nazvavši taj pritisak neprihvatljivim.

Govoreći o situaciji u Siriji, Barozo je podvukao da se upotreba bojnih otrova u toj zemlji mora pod hitno osuditi i sankcionisati, ali da je na duži rok neophodno naći političko rešenje.“Predlog da se bojni otrovi stave pod međunarodnu kontrolu je potencijalno pozitivan razvoj događaja”, rekao je predsjednik Komisije, podsjetivši da je EU već izdvojila 1,5 milijardu evra za pomoć sirijskim izbegicama.

Najavljujući evropske izbore koji će se održati sledeće godine, Barozo je poručio da glasači treba dobro da razmisle kakvu EU žele i upozorio na rastuću opasnost od nacionalizma i populizma. “Neki jedva čekaju da nacionalizuju svaki uspjeh i evropeizuju svaki promašaj”, naglasio je on.

Neslaganja sa Barozovom vizijom EU

Iako su poslanici uglavnom blagonaklono ispratili Barozov govor, nekolicina je dovela u pitanje njegov optimistički pogled u budućnost. “Vi tvrdite da je čaša polupuna, a ja ću vam dokazati da je poluprazna”, istakao je u replici na Barozov govor austrijski socijaldemokrata Hanes Svoboda, citirajući podatke o nezaposlenosti mladih, koja u nekim zemljama dostiže 65 odsto.

“Slušam vas već deset godina i to je nesumnjivo bila dobra decenija za vas, ali očajan period za siromašne ljude širom Evrope”, poručio je Najdžel Faraž, britanski poslanik iz antievropske stranke UKIP. Današnji Barozov govor o stanju unije bio je poslednji koji je održao u svojstvu predsjednika Komisije, s obzirom da mu sledeće godine ističe mandat.

Bonus video: