Karlosu Šakalu u Francuskoj potvrđena druga doživotna robija

Karlos već služi prethodnu kaznu doživotnog zatvora zbog trostrukog ubistva u Parizu 1975. godine..
0 komentar(a)
Karlos Šakal, Foto: En.wikipedia.org
Karlos Šakal, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 27.06.2013. 12:06h

Jedan od prvih terorista u savremenoj istoriji Iljič Ramires Sančes (64), poznat i kao Karlos Šakal, izgubio je žalbeni proces na presudu o drugom doživotnom zatvoru za četiri bombaška napada u kojima je u Francuskoj prije 30 godina ubijeno 11, a ranjeno oko 140 ljudi.

Sudsko vijeće danas je na specijalnom sudu potvrdilo Karlosu doživotnu kaznu zatvora, koji je, inače, porijeklom iz Venecuele, ali se "proslavio" u Evropi, na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi boreći se protiv jevrejskog cionizma.

Kao samoproklamovani revolucionar i plejboj, on je aktivno od 1970. godine podržavao oružanu borbu Palestinaca za nezavisnost i djelovao je na terenu kao ljevičarski vođa brojnih militantnih grupa, posebno u okviru PFLP (Narodni front za oslobođenje Palestine).

Karlos već služi prethodnu kaznu doživotnog zatvora zbog trostrukog ubistva u Parizu 1975. godine. Osuđen je za ubistvo dvojice francuskih policajaca i jednog denuncijanta iz sopstvene organizacije.

Žalbeni proces za četiri bombaška napada na restorane, novinske redakcije i vozila javnog saobraćaja u Parizu 1982/83. u kojima je ubijeno 11 ljudi, počeo je 13. maja.

Tokom "karijere" u godinama Hladnog rata Karlos je bio jedan od najtraženijih ljudi u svijetu, ali je uspješno krstario od Londona i Pariza, do Alžira, Beograda, Budimpešte, Bejruta, Bagdada i Amana u Jemenu, organizujući oružane napade na "cionističke" i "imperijalističko-kapitalističke" ciljeve, uključujući i lidere arapskih zemalja koji se nisu dovoljno zalagali za Palestinsku revoluciju.

Karlos se u zatvoru u Francuskoj nalazi od 1994. kada su ga francuski policijski agenti uhvatili u Sudanu

Poznat je i kao organizator napada na ministre učesnike samita OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte) u Beču 1975. godine i važio je za idola mnogim radikalnim ljevičarima tadašnjih ekstremističkih grupa, kao što su bili Frakcija crvene armije (Grupa Bader-Majnhof) i Revolucionarne ćelije u Njemačkoj ili Japanska crvena armija.

Karlos se u zatvoru u Francuskoj nalazi od 1994. kada su ga francuski policijski agenti uhvatili u Sudanu, jer je bio izgubio ideološku i materijalnu podršku arapskih i islamističkih režima, odnosno kad je Jaser Arafat preuzeo dominaciju među palestinskim militantnim organizacijama i prisilio ih da se podvrgnu politici PLO (Palestinska oslobodilačkaorganizacija) i odustanu od kidnapovanja putničkih aviona, podmetanja bombi, atentata i drugih terorističkih napada.

U međuvremenu, Karlos je iz marksizma prešao u muslimansku veru i u zatvoru se po drugi put oženio (prva supruga Magdalena Kop iz Njemačke), francuskom pravnicom Izabelom Kutan Pejre, koja ga je branila na sudu.

Bonus video: