Orban uporedio Merkel sa Hitlerom

"Njemci su već jednom slali konjicu u spas, ali u obliku tenkova", rekao je Orban aludirajući na nacistički upad u Mađarsku 1944.
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 08:04h

Političari u Njemačkoj ogorčeni su izjavama mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je u svom govoru uporedio Angele Merkel sa nacizmom, odnosno politikom Adolfa Hitlera, javlja EU Observer.

"Njemci su već jednom slali konjicu u spas, ali u obliku tenkova", rekao je Orban aludirajući na nacistički upad u Mađarsku 1944. te nastavio u istom tonu: "Mi tražimo da je opet ne šalju, jer je to bila loša ideja i tada i sada", dodao je on.

Orban se u svojoj izjavi, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, osvrtao na izjave Merkel, koja je dan ranije rekla da je Njemačka spremna da učini sve kako bi "Mađarsku vratila na pravi put".

Njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele je rekao da su Orbanove izjave "žalosno otklizavanje koje potpuno odbacujemo", dok je predsjednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Rupreht Polenc napomenuo da "Orban već neko vrijeme opterećuje tradicionalno dobre odnose Mađarske i Njemačke i da pokazuje znake prestanka razumijevanja stvarnosti".

Bonus video: