Protesti širom Španije zbog mjera štednje

Stotine hiljada ljudi u 60 gradova širom Španije učestvovalo je danas u demonstracijama, na poziv glavnih sindikata, protiv vladnih reformi zakona o radu i novih mjera štednje
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 15:45h

Ovi skupovi su prvo odmjeravanje snaga sindikata i vlade prije generalnog štrajka zakazanog za 29. mart protiv nedavno odobrenih reformi i mjera štednje.

Reforme, usvojene dekretom prošlog mjeseca, koje je parlament potvrdio u četvrtak, smanjuju troškove otpuštanja radnika za poslodavce i ublažavaju uslove za njihovo otpuštanje.

Prije početka većine skupova održana je komemoracija za žrtve terorističkog napada na madridsku željezničku stanicu 11. marta 2011, kada je broj žrtava bio 191.

Vođe dva glavna španska sindikata koja su sazvala današnje skupove su prije velikog marša u Madridu pozali vladu na razgovore oko sprovođenja, kako su rekli, drastičnih reformi.

Injacio Fernandes Toho iz Radničke komisije rekao je da je paket štednje toliko okrenut u korist poslodavaca da uslovi rada u Španiji liče na one pod diktatorskim režimom Fransiska Franka, koji je vodio zemlju od 1939-1975.

"Reforme zakona o radu će izazvati duboko socijalno nazadovanje u našoj zemlji", rekao je lider drugog sindikata, Generalne radničke unije, Kandido Mendez.

Španski premijer Mariano Rahoj ima za cilj da kroz reformu tržišta rada oživi privredu koja bilježi najveći nivo nezaposlenosti u eurozoni - od 23 odsto.

Premijer je priznao da će stopa nezaposlenosti vjerovatno porasti na 24 odsto ove godine uprkos reformama. Sindikati su se pozvali na to i istakli da je potreban paket za podsticanje zapošljavanja zasnovan na fiskalnim i finansijskim podsticajima i suzbijanju prevara.

Privreda Španije doživela je udar 2008. godine sa krahom tržišta nekretnina.

Premijer Rahoj riješen je da dokaže investitorima da Španiji neće biti potreban paket pomoći da izađe iz krize kao što je trebalo Grčkoj, Irskoj i Portugalu.

Galerija

Bonus video: