Sukob EU i MMF oko Grčke

Međunarodni kreditori se ne slažu da li Atini treba otpisati dio duga ili joj produžiti rok za ispunjenje obaveza
60 pregleda 1 komentar(a)
Junker, Lagard, Foto: Reuters
Junker, Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2012. 21:37h

Javni sukob između međunarodnih kreditora Grčke oko nančina na koji bi ta zemlja mogla da smanji dug na nivo koji bi bio održiv povratila je strahovanje da bi evropske nevolje mogle ponovo da se rasplamsaju.

Ministri finansija eurozone su se složili da bi Grčkoj trebalo dati rok do 2022. da smanji dug na 120 BDP-a, ali je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard insistirala da postojeći rok do 2020. ostane na snazi, što je neslaganje kakvo se do sada nije moglo vidjeti u javnosti.

Iza razmjene oštrih opaski Lagardove i Žan Klod Junkera, koji predsjedava eurogrupom ministara finansija, stoji neslaganje oko toga da li vlade eurozone treba Grčkoj da otpišu dio duga kako bi dug učinile održivim.

Jedan izvor iz njemačke vlade kazao je da bi eurozona mogla odlučiti da objedini više tranši pomoći Grčkoj u jednom transferu koji bi iznosio oko 44 milijarde

U eurozoni vjeruju kako se grčka privreda može oporaviti i da zemlja može uspješno servisirati dug ako joj se da još malo vremena. Njemački ministar finansija Volfgang Šojble kazao je juče novinarima da je rok do 2020. „malo suviše ambiciozan“.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nagovijestila da želi da Grčka ostane u eurozoni, ali da je odlučna da izbjegne gubitke njemačkih poreskih obveznika prije parlamentarnih izbora u septembru 2013.

S obzirom da je ulog toliki, diplomate su i dalje sigurne da će se postići dogovor o isplati tranše od 31,5 milijarde eura pomoći koja je Atini hitno potrebna da izbjegne bankrot.

Međutim, kako je naveo Rojters, taj dogovor je još uvijek daleko.

"Čini se da postoji prilično velika razlika u stavovima između MMF-a i ministara finansija eurozone... ali mi i dalje smatramo da Grčka neće napustiti eurozonu", kazao je Lin Grejem-Tejlor, strateg Rabobanka.

Junker je najavio da će se sljedeći sastanak Eurogrupe održati 20. novembra, dok je francuski ministar finansija Pjer Moskovisi kazao je novinarima da novac od pomoći treba pustiti do kraja mjeseca.

"Naš cilj je da postignemo dogovor 20. novembra kako bismo mogli isplatiti sredstva do kraja mjeseca", kazao je.

Jedan izvor iz njemačke vlade kazao je da bi eurozona mogla odlučiti da objedini više tranši pomoći Grčkoj u jednom transferu koji bi iznosio oko 44 milijarde, kako bi izbjegla neizvijesnost koju bi mogla donijeti nova vijećanja u predstojećim nedjeljama i mjesecima. Međutim, to se ne može desiti dok kreditori ne postignu širi sporazum.

Ukoliko bi se MMF, koji teži da izbjegne štetu po sopstveni integritet, povukao iz spasavanja Grčke, eurozona bi morala da obezbijedi dodatne fondove, te bi njena reputacija na finansijskim tržištima mogla biti ozbiljno ugrožena. Isto tako, ukoliko bi MMF odustao od svog stanovišta, ugrozio bi svoj autoritet.

Odlaganje isplate ove tranše onemogućava Atini da ispuni rok za isplatu 5 milijardi eura tromjesečnih obveznica koji ističe u petak.

Bonus video: